Simona Halep - Karolina Pliskova la Fed Cup! România debutează cu stângul! Victorie în trei seturi pentru cehoiacă

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 România a avut parte de o confruntare infernală în primul tur al Grupei Mondiale din cadrul competiției Fed Cup. „Sala Polivalentă" din Cluj a primit vizita Cehiei, delegație care a câștigat această competiție de patru ori în ultimii cinci ani. 

Prima zi a competiţiei (sâmbătă) a fost deschisă de partida dintre Simona Halep şi Karolina Pliskova, care a debutat la ora 13:00. Cele două s-au întâlnit de 3 ori în carieră până acum, iar de fiecare dată a câștigat sportiva din România. Ultima dată, au jucat una împotriva celeilalte anul acesta, la Sydney, acolo unde Halep a ajuns până în semifinale. S-au întâlnit și anul trecut, în finala de la Dubai, turneu câștigat de Simona.

Iată ce a declarat Halep după tragerea la sorți: „Îmi doream să joc primul meci, aşa cum am jucat şi la Galaţi (3-2 cu Spania, n.n.). Voi da tot ce pot şi sper să iasă bine. Pe adversară (n.n. - Karolina Pliskova) o cunosc, am jucat de mai multe ori împotriva ei. E puternică, loveşte puternic fiecare minge, are un stil de joc bine întipărit în cap şi serveşte bine". 

Al doilea meci de simplu de sâmbătă va fi cel dintre Monica Niculescu şi Petra Kvitova. Singura întâlnire anterioară a fost câştigată de numărul 9 mondial, la Eastbourne, în 2013, cu 6-4, 6-1. „Eu îmi voi face jocul, sper să le terorizez pe adversare cu slice-ul, deşi e cam dur cuvântul. Eu voi încerca să joc cât mai mixat, să vin în faţă...eu sper să îmi iasă", speră Monica Niculescu (locul 37 WTA).

Trebuie să ținem cont de faptul că echipa Cehiei este deținătoarea trofeului Fed Cup. Este pe locul al doilea în topul celor mai multe titluri, cu 8 triumfuri. „Monica Niculescu este o jucătoare periculoasă. Joacă un pic diferit în comparaţie cu alte jucătoare din circuit. Dar scopul meu este să câştig meciul şi să aduc Cehiei un punct. După prima zi, scorul va fi 2-0 pentru Cehia", a spus Kvitova, cea mai în formă jucătoare a Cehiei în momentul de faţă.

Meciul dintre Simona Halep și Karolina Pliskova a început cu sportiva cehoaică la serviciu. Aceasta și-a făcut ușor serviciul, un game de moral pentru reprezentanta din Cehia. A venit un moment capital în debutul primului set, când Simona a salvat două mingi de break. Primul serviciu al numărului trei mondial funcționa destul de bine. Carolina a salvat la rândul ei două mingi de break, însă Halep ş-ai procurat o nouă şansă cu un backhand uriaş. Cu o lovitură similară, Simona a închis game-ul, iar sala a explodat! Break pentru România: 2-1.

Antrenamentul Simonei, chiar înainte de meci, pare să fi fost o alegere extrem de inspirată. Sportiva noastră a simțit excelent mingea, nu neapărat prin strălucirea loviturilor ci prin anduranța de care a dat dovadă atleta noastră, în timpul punctelor. Din păcate a sosit momentul în care Halep nu și-a confirmat break-ul şi a cedat uşor pe propriul serviciu: 2-2. Prieteni, putem spune că am avut parte de un carusel de breakuri.  Simona a izbutit unul dintre cele mai frumoase puncte din 2016, apoi, tot cu reverul, a punctat decisiv pentru scorul de 3-2.

Cehoaica a început să lovească mai moale în comparație cu debutul partidei, iar acest lucru i-a permis Simonei să obțină al doilea as și să se distanțeze la 4-2. Psihicul a avut o importanţă decisivă într-o astfel de confruntare, iar Simona a consemnat un ascendent puternic în faţa opozantei, cu ajutorul publicului ardelean fidel. Reverul Simonei a fost ulitor în continuare, totuşi, cehoaica a rămas în set după un nou game terminat în prelungiri.

Doar trei puncte câştigate de Pliskova pe al doilea serviciu. S-a  ajuns la avantaje. Simona a servit încrezătoare şi îşi uşurează mult munca: 5-3, după un game cu o încărcătură deosebită. Pliskova a supraviețuit eroic în set graţie serviciului. 5-4 pentru Halep, care a servit pentru a-şi adjudeca prima manşă. Halep a salvat patru mingi de break (penultima cu un as) şi a dovedit cât de puternică e mental. Cu toate că la 30-30 şi-a construit excelent punctul, Simona a greşit. Nu a lăsat ca acea eroare să îi afecteze jocul, dar, după un game interminabil - de peste 10 minute, a cedat propriul serviciu.

Partida s-a prelungit colosal! Pliskova a rezistat cu primul serviciu (68% puncte câştigate), însă a greşit incredibil la fileu. Minge de break, iar Halep a servit încă o dată pentru a închide manşa. Cine s-ar fi gândit la așa ceva? Tie-break! Campioana noastră a comis prima dublă greşeală din meci, pentru ca mai apoi să „scape" două drepte în afara terenului: 6-6. Halep a făcut un meci solid în defensivă, aceasta părea bătută, dar din încheietură izbutește o lovitură fabuloasă împotriva cehoaicei (6-4 la Tie-break). Următorul punct a fost în favoarea Simonei, care și-a adjudecat primul set cu 7-6(4) după o oră și cinci minute de la primul serviciu. Mingea Pliskovei a ieșit în afara suprafeței de joc.

Simona și-a confirmat forma bună pe care a traversat-o în această zi de sâmbătă prin câştigarea primului game din manşa secundă, câștigând primul game din cea de-a doua manșă. Dacă în primul set am asistat la o sarabandă de break-uri, cele două sportive au reușit să îşi adjudece uşor game-urile pe propriul serviciu. Şapte puncte la rând pentru „imperturbabila" Carolina. Halep s-a adunat şi a salvat două mingi de break, însă a cedat în cele din urmă: 2-1 pentru Cehia în setul secund. Simona a consemnat o scădere în intensitatea de joc, astfel i-a permis cehoaicei să modifice tabela la 3-1 în acest al doilea set. Primul serviciu al Karolinei a funcționat perfect până în acel moment, având un procentaj de 83,3% puncte câștigate.

În ciuda staturii sale, Pliskova a fost extrem de vulnerabilă în preajma fileului. Destul de multă liniște s-a așternut în noua sală din Cluj-Napoca. Părea un game de croazieră pentru sportiva româncă. Din păcate, Halep trebuie să-și regăsească luciditatea și să revină rapid în joc, 3-2 pentru cehoaică. Pliskova a apăsat excelent pe loviturile de backhand, punând-o în dificultate pe Simona. În ciuda faptului că sportiva din Constanţa se deplasează destul de bine, riscurile pe care cehoaica şi le-a asumat, au dat rezultate: 4-2. Halep a ținut aproape, a început la rândul ei să caute mai multe liniile, punctele nevralgice ale adversarei, iar acest lucru s-a simțit și în rezultat: 3-4. 

Dacă la numărul de aşi cele două jucătoare sunt egale, Pliskova și-a uşurat mult misiunea în game-urile pe propriul serviciu ca urmare a vitezei superioare. Totuşi, Karolina comite prima sa dublă greşeală în acest game şi Halep profită: 4-4. Simona a arătat din nou slăbiciuni în plan psihic, o criză de nervi după ce aceasta a cedat din nou serviciul. Ca o confirmare la ceea ce am spus, a lovit de mai multe ori cu racheta de suprafața de joc. Pliskova se pregătea să servească pentru a se impune în setul secund. Cehoaica i-a luat setul româncei! Halep și-a pierdut busola și dacă, nu își revenea rapid în manșa decisivă, era în mare pericol. 

Simona a cerut o pauză de vestiar. Revenirea în arenă s-a produs în ovaţiile publicului. Să sperăm că Halep şi-a luat de la spectatori energia de care a avut atât de multă nevoie. 86,7% a fost procentajul punctelor câştigate cu primul serviciu de Pliskova. De partea cealaltă, Halep a reuşit să puncteze mai rar cu primul serviciu: 57,7% puncte câştigate pe acesta, capitol ce a reprezentat una dintre cheile setului secund. Momentul prelungit de blackout al Simonei pare că s-a încheiat. Îi anulează două oportunităţi de break adversarei şi îşi adjudecă primul game al decisivului. Zece mingi de break a salvat până în acest moment Simona. Karolina a fost mult mai constantă cu serviciul şi a salvat doar 4 mingi de break. Un nou game închis relativ uşor de sportiva din Cehia.
 
Câțiva zeci de fani au venit din Cehia pentru a o susține pe Pliskova. Aceștia păreau extrem de mulțumiți de turnurile pe care le luaseră partida, semn că își doreau și mai multă intrigă în sala magnifică de la Cluj. Simona a condus cu 30-0 pe serviciul Karolinei, însă aceasta a revenit cu lovituri extrem de puternice şi a egalat situația pe tăblița de scor. În general cu un temperament „de gheaţă", cehoaica a început să se exteriorizeze, simţind că o domină pe opozantă, având un strigăt răzbunător, însoțit de o privire ascuțită, pătrunzătoare. Pliskova nu a servit nici un as în setul decisiv. A renunţat la forţa pusă în serviciu pentru plasament. Iar Simona e extrem de incomodată de noile coordonate: game câştigat la „15". 4-2 pentru Cehia. Parcă toate stelele s-au aliniat astăzi în favoarea cehoaicei. 
 
Pliskova a încheiat socotelile acestei confruntări 6(4)-7, 6-4, 6-2, set și meci pentru cehoiacă care a luptat frumos, demonstrând ceva mai multă ambiție la toate capitolele. În circa douăzeci de minute, va începe partida dintre Monica Niculescu și Petra Kvitova. O transmisiune care vă este asigurată de programul Dolce Sport. 
 
 

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2023

Top 10 cel mai bine plătite sportive din lume

 Coco Gauff s-a bucurat de cel mai important sezon al carierei sale în 2023 pe teren, iar acest lucru s-a simțit și în conturile bancare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.