Interviu exclusiv cu judokanul Eduard Nicolaescu: Am plecat din Romania pentru a-mi urma visul, aurul olimpic pentru tara mea!

Autor: Viorel Berbece

Eduard Nicolaescu este un judoka roman de 22 de ani care viseaza sa aduca o medalie olimpica pentru tara sa. Dar pentru a-si continua drumul catre marele sau vis, el a fost nevoit sa caute un climat performant in alta tara. Despre acest lucru, dar si despre multe altele, ne-a vorbit in exclusivitate sportivul originar din Campulung-Muscel.

ZdS: In primul rand, as dori sa ne prezinti un scurt CV al tau.

Eduard Nicolaescu: Am inceput sa practic judo in urma cu 15 ani. Provin dintr-un oras mic, Campulung-Muscel, si prea multe alternative nu am avut. Asa ca am inceput sa muncesc pentru vitorul meu! Sunt component al lotului olimpic roman de judo din anul 2008. Desi sunt inca la categoria tineret, am reusit anul acesta sa ma calific la Jocurile Europene de la Baku si la Universiada organizata in Gwangju (Coreea de Sud)! Sunt campionul Romaniei de patru ori la individual si de doua ori la echipe! In urma cu un an am decis sa parasesc tara intrucat nivelul meu stagna si nu imi puteam continua drumul si in acelas timp visul de a iesi campion olimpic! Ma antrenez in lotul olimpic al Elvetiei si am reusit sa castig campionatul national din primul an!

ZdS: De ce ai ales judo si nu oricare alt sport si ce valori ti-ai insusit practicand acest sport? 

Eduard Nicolaescu:  Iubesc tot ce este legat de acest sport! Am ales judo, deoarece mi-a placut judogi, centura, toate principiile. Este un sport care formeaza caractere puternice, mi-a oferit o educatie aparte si pentru mine judo este un mod de viata.

ZdS: Cand ai hotarat ca Romania nu iti poate oferi toate conditiile pentru visul tau olimpic si cum a fost contactul cu Elvetia?

Eduard Nicolaescu: La sfarsitul anului 2014, dupa cel de-al cincelea Campionat European, am vazut ca asa nu pot reusi mai multe continuand in conditiile care imi erau oferite. Imi era ciuda pentru ca imi iubesc tara mai mult ca orice, dar clubul la care activezc CSM Deva m-a tratat fara respect, fara sa imi dea ceea ce era al meu, multe promisiuni care nu au fost decat minciuni. In Elvetia sunt mult mai linistit din punct de vedere mental si pot sa ma antrenez in liniste (aici ma refer la categoriile mici de greutate). Am luat contact cu un prieten care este plecat de 20 de ani din Romania, pe nume Nicolaus Zeno Oana, un alt mare campion (acesta are o scoala de judo in Elvetia si este antrenorul federal al echipei de judo al statului Liechtenstein-n.r.)! Acesta m-a ajutat sa ma adaptez in noua tara.

ZdS: Cum ti se pare nivelul de acolo comparativ cu cel din Romania? Dar conditiile? 

Eduard Nicolaescu:  Nivelul este unul inalt, au trei baieti calificati la Jocurile Olimpice de la Rio si un antrenor foarte experimentat. Comparativ cu cei din Romania, ei sunt mult mai deschisi la planuri noi de antrenament, mereu sunt in contact cu cele mai noi informatii la nivel mondial, iar structura si planul lor de pregatire m-au convins ca imi pot realiza visul in la Olimpiada care va fi organizata in Tokyo, in 2020.

ZdS: Judokanele au adus medalii olimpice Romaniei in ultimii ani. Crezi ca a venit timpul ca si baietii sa urce pe podiumul olimpic? Daca nu la Rio, atunci cand vezi acest obiectiv realizabil? 

Eduard Nicolaescu: Sunt singur ca raspunsul se afla in capul nostru si ca noi suntem principalii nostri adversari. Va veni si clipa in care judo-ul masculin romanesc va fi din nou la inaltime, dar pentru aceasta trebuie rabdare. Iar tehnicile de baza implicate in antrenamentele din Romania trebuie schimbate, deoarece nu functioneaza! Un prieten mi-a spus mie odata "Edi, marii campioni se antreneaza in gand! Poti fi aproape de succes, dar ai grija sa nu ramai mereu aproape".

ZdS: Care crezi ca e nivelul tau acum, dupa un an in Elvetia? Cat de puternic te vezi la categoria ta si cat de aproape de forma care te va duce spre aurul olimpic?

Eduard Nicolaescu: Deocamdata mi-as dori sa-mi demonstez mie ca se poate realiza acest vis! Nivelul mondial al judoului a crescut considerabil in ultimii ani, in categoria mea, -73kg, eu sunt cel mai bine roman clasat la seniori. Am crescut foarte mult la nivelul mental, sunt motivat si incerc in fiecare zi sa fiu mai bun pe toate planurile.

ZdS: Ai spus ca ai fost primit foarte bine in Elvetia. Iei in calcul ca pe viitor sa concurezi pentru tara ta adoptiva?

Eduard Nicolaescu: Ii sunt recunoscator Elvetiei pentru tot ajutorul si conditiile oferite, dar nici nu ma gandesc sa concurez sub un alt steag inafara de cel romanesc! Cum spuneam si mai sus, de asta am si ales sa plec, pentru a-mi putea urma visul de a aduce aurul olimpic pentru Romania!

ZdS: De ce ar trebui ca parintii sa isi dea copiii la judo?

Eduard Nicolaescu: Copii ar trebui dati la judo deoarece judo poate schimba vieti, performanta este doar o parte a acestui sport minunat, care poate fi practicat de oricine. As putea considera judo ca fiind o adevarata comoara, plina cu educatie, onoare, respect, curaj si intelepciune! Un alt factor foarte important este ca poate salva vieti, pentru ca in judo iti dezvolti simtul orientarii in spatiu si inveti sa cazi. Cunosc un caz din schiatul alpin, in care un copil a cazut de la inaltime, avand si o viteza destul de mare. Doctorii au fost socati ca acest copil nu a patit nimic grav, iar dupa mai multe investigatii acestia au gasit raspunsul: faptul ca era practicant de judo i-a salvat viata!

ZdS: Pe final, un raspuns pentru toti iubitorii judo-ului din Romania.

Eduard Nicolaescu: Sunt constient ca nivelul judo-ului la nivel mondial este in continua crestere, dar cred in sansa mea de a scrie istorie pentru Romania. Pentru asta am si ales sa plec, pentru a putea face fata la cel mai inalt nivel si pentru a putea reprezenta cu onoare si rezultate tara din care provin!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!