Interviu exclusiv cu Dragos Cozmaciuc, antrenor federal al Federatiei Romane de Snooker: “Cine nu investeste 10 lei in sport sa puna deoparte 100 pentru spital”

Autor: Alexandru Pavel

Dragos Cozmaciuc este director tehnic si antrenor federal al Federatiei Romane de Snooker, dar si presedinte al Asociatiei de Snooker din Romania. Domnia sa ne-a oferit un interviu, în care a dezvoltat actualitatea acestui sport, răspunzând numeroaselor curiozități ale fanilor acestui sport.

„Federatia Romana de Snooker a luat fiinta in 2007, competitiile incepand efectiv in luna septembrie a aceluiasi an. In primul an, au fost doar 4 etape de Campionat National. In 2008 au fost 8 etape, iar din 2009, 10 etape, sistem care s-a pastrat pana acum”, ne spune interlocutorul nostru.

El dezvăluie și care sunt obiectivele federației, menționându-i pe sportivii talentați pe care România se bazează. „Solutia corecta este sa pleci la drum cu juniori, care sa demonstreze la seniori ca au valoare. Cei mai reprezentativi sportivi sunt Mihai Vladu (care a obtinut cel mai bun rezultat al Romaniei, locul 9 in Malta), Andrei Orzan, Mario Amza, Alexandru Statache, toti componenti ai lotului national de tineret. Juniorii sunt mai valorosi ca seniorii. Nu este o intamplare ca din cei 24 de sportivi care formeaza Liga Nationala primii 5 sunt juniori iar in primii 8 avem 6 juniori. Inainte nu se intampla chiar asa”, ne spune antrenorul federal.

In 2009, Bogdan Cozmaciuc a castigat titlul atat la seniori, cat si la tineret, performanta egalata de Orzan anul trecut. Nivelul break-urilor este adevaratul barometru al performantei sportive. „In fiecare an el creste atat ca numar dar si ca valoare. Inaintea ultimei etape avem vreo 50 cu valoare de peste 50 de puncte, iar cel mai mare este al lui Orzan de 92. Sportivii care au realizat break-uri peste 50 in acest an sunt: Orzan, Vladu, Amza, Statache, Rosca, Popescu, toti juniori si Banescu – senior”, povestește cu entuziasm Dragoș Cozmaciuc.

Interlocutorul nostru este de ani buni și antrenor de karate tradițional, un sport unde a obținut numeroase satisfacții prin sportivii pe care i-a antrenat.Ceea ce am realizat in karate, cu peste 750 de medalii obtinute in 20 de ani de munca, a fost un punct de plecare pentru snooker. As renunta la toate medaliile din karate pentru una la snooker”, declară Dragoș Cozmaciuc.

El a asistat la dezvoltarea snookerului în România și ne povestește de oamenii care au avut o contribuție substanțială la extinderea fenomenului la noi. „Cel mai reprezentativ arbitru este Alex Crisan, care a format tot corpul de arbitri, are o experienta de peste 10 ani, a plecat la drum cam in acelasi timp cu Asociatia de Snooker din Romania”, spune interlocutorul nostru.

„Obiectivul Federatiei este sa avem un sportiv in circuitul profesionist. Daca sportivul acesta va fi Bogdan Cozmaciuc, Orzan, Amza, Vladu, Statache, Popescu, Rosca, Muntean sau oricare dintre copiii care se antreneaza la Centrul National, la Brasov, Cluj sau oriunde in tara, vom vedea. Nu e usor, dar ne apropiem. Acum 7-8 ani, ne doream sa participam la Campionatul European, faceam act de prezenta, dupa aceea am intrat in top 40-50, am inceput sa iesim din grupe, am intrat in primii 32, in primii 16, ne dorim sa intram in primii 8 si asa mai departe. Usor, usor, rezultatele dovedesc ca acesti 8 ani au fost marcati de o evolutie, nu exponentiala, dar clar o evolutie. Nivelul tehnic a fost ascendent, ca un raspuns in fata celor pesimisti, care nu ne dadeau nicio sansa. In 2007 erau 100-150 de jucatori legitimati. Acum sunt aproape 360, dintre care 100 participa constant in competitii. La juniori avem mai multi jucatori ca in Divizia B”, declară Dragoș Cozmaciuc.

Federația Română de Snooker așteaptă rezultatele proiectului pe care l-a pus în urmă cu aproape un deceniu, iar directorul tehnic al instituției ne detaliază așteptările. „Daca vom investi in copii, juniori, tineri vom avea rezultate foarte bune in timp. M-a amuzat interviul doamnei Ministru Szabo – citez “mai intai trebuie sa insamantam si poate in 10-15 ani vom culege roadele acestor seminte”. Federatia Romana de Snooker a insamantat acum 8 ani. Acum suntem foarte aproape de a culege roadele acelor seminte. Numai ca uneori nu avem bani sa ducem recolta la piata”. Cu alte cuvinte doresc sa spun ca avem doi, trei juniori, care daca ar beneficia de un sprijin financiar modest, ar ajunge cu siguranta in circuitul profesionist in cativa ani. Intrebarea va fi mereu aceeasi.

Dar unde sunt sponsorii? Sunt sponsori, dar credeti ca vor investi intr-un copil olimpic la matematica sau fizica, intr-un copil care studiaza pianul, intr-un copil care poate joaca sah? Niciodata. Resursele se directioneaza si se risipesc intr-un castig rapid. Nicidecum in perspectiva unor ani, in care sa ai bucuria de a fi format valori. Atata timp cat am demolat scoli, fabrici sau spitale si in loc punem Mall-uri, atata timp cat unii parinti in loc sa cumpere carti copiilor le spun ca la ce e buna scoala, atata timp cat vom accepta mediocritatea si mizeria de zi cu zi in limbaj, comportament, vestimentatie, ce ne inconjoara la tot pasul, vom avea putine sanse de a mai forma generatii de valoare.

Campionatul Mondial de Juniori de anul acesta ne-a oferit un test bun. Dintre cei 18 jucatori romani doar 2 au reusit sa iasa din grupe: Vladu si Orzan. Victoria lui Orzan contra lui Ursenbacher, fost profesionist, ne-a demonstrat ca se poate, ca avem potential”, spune Dragoș Cozmaciuc.

Antrenorul încearcă să fie realist și să pună capăt scenariilor iluzorii. „Poti aduce in fiecare zi un nume important sa joace intr-un demonstrativ, dar nu asa va creste nivelul snooker-ul romanesc. Nu-mi fac iluzii ca o sa fie coada la cluburile de snooker. E ca si cum dupa un concert cu Pavarotti, a doua zi ai putea canta ca el, sau daca-l vezi pe Beligan intr-un spectacol ai deveni instantaneu actor, sau daca-l vezi pe Federer si-ti cumperi o racheta ai putea juca si tu ca el”, susține Cozmaciuc Sr.

Totul pare că a căpătat amploare în mod progresiv la Federația Română de Snooker, iar fenomenul tinde spre o extindere continuă. „Federatia doreste performanta sportiva. Asta inseamna sa ai un campionat puternic. Snooker-ul nu e sah, o masa de snooker inseamna un efort financiar. Oricat ai vrea sa popularizezi snooker-ul nu ai cum pentru ca presupune un efort financiar si logistic al celui ce vrea sa plece la drum. Federatia ofera cadru competitional uniform, national. Principalul scop este realizarea performantei sportive, si mai apoi rezultatele in competitiile internationale. Federatia incurajeaza pe cei ce vor performanta, oferindu-le o locatie adecvata. Nu poti sa joci baschet daca nu ai sala de sport, nu poti sa inoti daca nu ai bazin. Este un sport greu, care necesita o investitie initiala. Oamenii trebuie sa faca delimitarea intre profesionisti si amatori. In afara de cei 128 de profesionisti, toti au statut de amator”, sunt precizări esențiale pe care le face Dragoș Cozmaciuc.

Imaginea pe care mulți o au despre snooker este aceea a unui bar obscur, în care fumul de țigară se contopește cu aburii alcoolului, iar jucătorii se succed la masă, cu un tac drept ștafetă. Dragoș Cozmaciuc vrea să desființeze această gândire. „Nu popularizezi snooker-ul participand la turnee la care vei ajunge sa faci act de prezenta, eventual sa faci o poza cu un jucator profesionist, ci antrenadu-te si avand dorinta de a face performanta. Federatia ii sprijina pe toti cei care vor sa faca performanta. Snooker-ul a inceput prin cluburi, unde pe langa vreo 10 mese de pool mai era si cate o masa de snooker. Aceea nu e atmosfera de performanta. Singura sansa a celor care vor performanta este sa faca un club sportiv, recunoscut de minister, sa aiba o locatie in care sa-si desfasoare antrenamentele. Federatia a luptat in acesti ani sa scoata snooker-ul din cluburi ( din carciumi mai bine zis). Nu poti sa vii cu un copil de 10 ani in fum de tigara si printre sticle de bere si sa se antreneze. Asta nu inseamna performanta. Este important sa se faca diferenta intre sportivii de performanta si cei “care mai dau o bila prin cluburi”. Poti sa joci snooker in multe cluburi. Cand am plecat la drum, acum vreo 11 ani, erau 2 mese in Bucuresti, acum cred ca sunt vreo 50.”, declară oficialul federației.

Discuția ne duce în mod inevitabil și către cei care se preocupă de instruirea sportivilor. Potrivit oficialilor, singurii antrenori din tara sunt Mihai Taraboanta la Brasov, Cristian Roman la Oradea si recent Catalin Eremia in Bucuresti. „Brasovul reprezinta una dintre cele mai bune pepiniere. Cu antrenorul Mihai Taraboanta, clubul de acolo arata foarte bine. Dupa doar 5 ani. Brasovul e singurul oras care a reusit sa dea campioni nationali in afara Bucurestiului”, spune Dragoș Cozmaciuc.

„Am reusit sa-l aduc pe Jimmy White in Romania datorita relatiei deosebite pe care o am cu Terry Griffiths. Fiul lui, Wayne Griffiths, a venit trei ani aici in pregatiri cu lotul national de juniori. Jimmy a venit datorita dorintei mele de a oferi spectacol. A jucat cate un frame cu 11 sportivi: copii, juniori, seniori. Jimmy White a fost incantat, fiind impresionat de Centrul National de Snooker si in special de etajul 2. A fost surprins cand a vazut ca jucam pe Riley Aristocrat Championship Table”, mărturisește interlocutrul nostru.

Dragoș Cozmaciuc a vorbit și despre recentele meciuri demonstrative de snooker de la București: „Meciurile demonstrative dintre Ronnie O’Sullivan si Stuart Bingham au fost binevenite. Se tot comenta daca noi, romanii vom fi in stare sa-i aducem pentr-un astfel de eveniment. Uite ca acest proiect a fost realizat. Sincer, a fost un spectacol reusit si toata aprecierea pentru efortul domnului Adrian Thiess. A fost un cadou pentru cei care nu i-au mai vazut pana acum. E un lucru pozitiv, dar nu inseamna ca de maine noi vom da numai 100 break. Asa cum am spus-o de atatea ori, m-as bucura ca dupa un astfel de eveniment, macar unul dintr-o mie sa se apuce serios de antrenamente si sa-si doreasca sa ajunga ca ei. Va fi acelasi entuziasm ca dupa Campionatul Mondial. In mai, dupa ce se termina CM, multi vor sa se apuce, dar se lasa dupa cateva antrenamente, ca e greu. Acelasi elan e dupa un Campionat European sau Mondial de amatori. In preajma unor evenimente interesul e mai mare. In dimensiunea virtuala suntem experti. Cand trebuie sa pui mana sa faci ceva concret e putin mai greu. In general, sportul romanesc e pe o panta descendenta, din pacate. La un moment dat, o sa fim niste legume in fata calculatorului. Creierul merge mai bine daca este oxigenat. Inainte de 89’eram mai limitati ca optiuni si aveam mai mult timp pentru miscare. Problema este ca acum avem toate posibilitatile dar nu ne apucam de treaba.

As vrea sa inchei cu un citat celebru a lui Albert Einstein – “Mi-e teama de ziua in care tehnologia va fi mai importanta decat relatiile interumane. In lume va exista o generatie de idioti.”

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.