Speranta vine din Franta! Interviu exclusiv cu Enzo Cristescu, juniorul lui Nimes Olympique

Autor: Viorel Berbece

Daca pana acum ne-am orientat mai mult spre juniorii din Germania, va oferim astazi un interviu cu un tanar fotbalist roman ce evolueaza in Franta. La nici 13 ani, Enzo Cristescu, legitimat in prezent la Nimes Olympique, ne-a vorbit despre viata sa in fotbalul francez, iar de aici a reiesit un dialog fascinant, cu un jucator istet si ambitios.

Ziarul de Sport: In primul rand, as vrea sa ne povestesti despre primii tai pasi in fotbal si despre cariera ta de pana acum: cine a fost primul tau antrenor, daca mai tii minte primul tau gol, precum si cel mai notabil moment din cariera ta de pana acum?

Enzo Cristescu:  Pierre Clement, Dumnezeu sa il odihneasca in pace, a antrenat foarte multe generații, inclusiv cea a mamei mele, care a jucat si ea ceva vreme la o echipa de fete. Dumnealui a fost si primul antrenor al fratelui meu, Lucas, la U8. Eu cred ca eram U4 pe atunci. Tatal meu ma lua cu el cand il ducea la antrenamente pe fratele meu, iar eu cum eram foarte activ mi-au gasit o ocupatie ca baiat de mingi. Eram polivalent! Aduceam apa, strangeam mingile, eram baiatul „cu valiza si lamaile”! Dupa ceva timp, Domnul Clement a vazut ca alergam mai repede ca marea majoritate a celor de U7/U8 si ma dadeam in vant sa trag si eu la poarta, asadar m-a antrenat si pe mine pe langa cei mari. Acela a fost primul meu pas spre un fotbal la cerere, sa ii spun asa. Cand avem chef mergeam, cand nu, faceam alt gen de sport : inot, bicicleta, atletism s.a. Usurel, pe la U6 domnul Sorin Calinescu m-a remarcat la echipa scolii franceze din Bucuresti, unde ma antrena doua ore pe saptamana si m-a facut sa iubesc fotbalul, transferandu-ma catre un club unde antrena. Asa am trecut de la doua ore de antrenament la patru ore si jucam cu zambetul pe buze in echipa fratelui meu, in grupa de U10 de la Galaxy Best. Cand intram si eu la unele meciuri zece minute, descreteam fruntile spectatorilor, pe care ii amuzam strasnic. Un ghindoc inca, fugem pe langa minge de mancam pamantul. Asadar, nu mai tin minte primul meu gol, dar imi amintesc cu placere de unele turnee in care am marcat foarte multe goluri, chiar si din corner. Cred ca turneul din Romania in care am stralucit cel mai tare a fost la "Sud Arena" in Bucuresti, cand am evoluat la ambele echipe 2003 si 2002 ale fostei Dimsoft, actuala Academie Atletico Madrid. Insumate golurile si asisturile mele la acest turneu pentru ambele categorii de varsta 2002 si 2003 au depasit cu mult pe cele ale celor mai buni jucatori de la categoria 2002 si 2003. Cele mai multe momente frumoase le-am avut in Franta, la diverse turnee in compania prestigioasa a unor echipe din Premiere Division : Nisa, Marsilia, Cannes, Lyon, PSG, Bordeaux s.a. In Franta am fost din primul an pana in prezent cel mai bun asister si al doilea cel mai bun marcator al echipei mele.

Ziarul de Sport: Cum a fost impactul cu fotbalul francez? Ai dat probe la OM,ai jucat la Montpellier, acum ai ajuns la Nimes. Intr-un fotbal care pune mare pret pe juniori, crezi ca si tu te vei impune repede?

Enzo Cristescu: Aici nu iti promite nimeni ca „te face fotbalist” pentru ca drumul este foarte lung si foarte greu. Locuri la profesionisti sunt foarte putine, la cele aproximativ 60 de echipe profesioniste din primele trei  divizii, adica cam 1.200 de locuri, iar concurenta este foarte mare, deoarece suntem milioane de copii care jucam fotbal si ne dorim sa devenim fotbalisti. Desi sunt perfect bilingv, impactul cu fotbalul francez a fost destul de dificil. In ultimii trei ani, 35 din colegii mei (trei echipe complete) nu au reusit sa mearga mai departe si au fost trimisi catre echipe din diviziile inferioare. Fotbalul de aici m-a facut sa inteleg nu este suficient sa avem talent, ci trebuie sa muncim foarte mult (Enzo ne-a trimis un video cu o sesiune de intarire a musculaturii, pe care o puteti vedea aici). An de an, meci de meci trebuie sa poti sa fi capabil sa o iei de la zero. O simpla accidentare te poate scoate din forma, din echipa sau poate chiar si din fotbal. In plus de toate astea, ai nevoie si de putin noroc sa intalnesti un antrenor care sa creada in tine si sa iti lase o sansa sa te impui. Competitia este mama progresului. Aici suntem cam trei copii de valoare aproximativ egala, pe acelasi post. Eu imi doresc sa devin fotbalist si ma pregatesc serios pentru asta si iau lucrurile asa cum vin de la un antrenament la altul, de la un meci la altul si atat timp cat imi place ceea ce fac si sunt consient ca mai am mult de lucrat, cred ca voi continua sa progresez. Eu lucrez si in vacanta de vara. Merg la FC Barcelona (video aici) , unde am castigat doua stagii pe an, pana la varsta de 14 ani. Apoi, de cele mai multe ori ma antrenez in Romania, cu grupa 2001 a Gloriei Popesti-Leordeni cu fostii mei colegi si antrenori de la Scoala de Fotbal Florentin Petre (video aici). Dar, in mod realist trebuie sa ne pregatim si in caz de esec, prin a fi buni la scoala.

Ziarul de Sport: Cine este idolul tau din fotbal si unde visezi sa joci intr-o buna zi?

Enzo CristescuImi doresc sa am un caracter frumos pecum Belodedici, sa fiu tehnic ca Gica Hagi si sa fiu harnic ca Dorinel Munteanu. Nu am un idol in mod special, dar privind meciurile Frantei am fost impresionat in mod deosebit de Zinedine Zidane. Visez in secret sa joc intr-o buna zi la Barcelona, club de care nu m-as desparti niciodata pana la sfarsitul carierei. As vrea sa devin cel mai bun mijlocas din istoria clubului. Acest vis imi da aripi si pentru asta ma pregatesc la club, dar si individual, alaturi de tatal meu, care mi-a consacrat sute de ore de antrenament individul si mii de ore de insotire la meciuri si antrenamente. De la U5 pana acum, a lipsit la foarte putine din antrenamentele sau meciurile mele. 

Ziarul de Sport: Care este punctul tau forte si unde mai crezi ca ai de lucrat?

Enzo Cristescu: Cred ca punctul meu forte este altruismul. Din punct de vedere tehnic si atletic am primit an de an bilanturi bune semn ca pana acum sunt pe drumul cel bun. In perioada imediat urmatoare va trebui sa ma pregatesc foarte serios pentru nivelul superior, adica sa aduc viteza tehnicii invatate pana acum. 

Ziarul de Sport: Cat de importanta este scoala pentru tine in acest moment? Am vazut pe Facebook-ul tu postari atipice pentru un fotbalist, de adolescent pasionat de istorie si geografie!

Enzo Cristescu: Asa cum spuneam mai sus, scoala trece pe primul loc. Eu nu am implinit inca 13 ani si sunt deja in clasa a-8-a. Am fost selectionat in scoala mea in clasa de spaniola de viitori bilingvi si engleza, la clasa europeana. Imi place sa invat mereu ceva nou despre ceilalti. Imi place sa aflu de unde vine, cine este, ce limba vorbeste s.a. Tatal meu imi spune mereu sa nu uit niciodata cine si de unde sunt, de unde am plecat si unde vreau sa ajung, sa imi tratez colegii, adversarii, profesorii si antrenorii cu respectul cu care mi-as dori sa fiu tratat de catre ei, sa stau cu capul sus, sa fac mereu tot ce pot mai bine, sa nu am niciodata de ce sa regret sau sa rosesc. Imi place sa joc sah si am castigat un turneu regional la categoria mea de varsta. Imi place de asemenea sa pescuiesc si sa fac scuba diving fara butelie. Lumea marina este superba. Am avut pana acum noroc sa plonjez in Grecia si Franta, pe Coasta de Azur si in Corsica si sa merg pe Insulele Port Cros si Porquerolles, rezervatii naturale marine.

Ziarul de Sport: Din fostii tai colegi din Romania, de la Scoala de Fotbal Florentin Petre si Dimsoft, cu care crezi ca te vei reintalni peste ani, la nivel inalt?

Enzo Cristescu: De la fosta Dimsoft, actuala Academie Atletico Madrid, mi-as dori tare mult sa ma reintalnesc cu Filip Ilie, baiatul Ruxandrei Dragomir, cu Luca Florica si Luka Pairault, cei cu care am pus bazele primei echipe 2002 (singura pe atunci) a lui Dimsoft, plecand impreuna cu antrenorul de la Galaxy Best, echipa domnului Moldovan Ioan, care s-a desfiintat apoi. Ceva mai tarziu, in paralel cu echipa 2002, am fost numit capitan la echipa 2003 si impreuna cu noii sositi Matei Roman, Alin Orlandea si toti ceilalti, plecand de jos, am reusit sa formam o echipa deosebit de frumoasa. Imi doresc aici sa multumesc domnilor Sorin Calinescu si Claudiu Florica care m-au ajutat sa progresez prin antrenamente, stagii si turnee gratuite (avion si sejur complet) la Paris Saint-Germain si Barcelona (amintiri cu Dimsoft, aici). De la fosta Scoala de Fotbal Florentin Petre, actuala Gloria Popesti-Leordeni, mi-as dori sa ma regasesc cu Moldoveanu Razvan, Marin Florin si toata echipa de atunci. Pastrez vii amintiri deosebite de pe ""Intergaz" si multumesc pe aceasta cale domnilor Florentin Petre, Mircea Giba, Florea Sisilica, Nicu Stoian si Petre Pasculea ,care m-au inzestrat cu incredere in fortele proprii, astfel incat sa pot juca impotriva unor copii mult mai mari. De la Galaxy Best mi-as dori sa ma reintalnesc cu Alex Badea, cel care a fost ca un frate mai mare cu 3 ani si a avut grija de mine pe teren si in cantonamente. Doream pe aceasta cale sa ii transmit un mesaj frumos : „Hei, Alex Buddy … poti sa te bazezi pe mine, linistit si in continuare”

Ziarul de Sport: Crezi ca in viitor Romania va renunta la mentalitatea defensiva si va oferi un fotbal mai spectaculos? Simti ca generatia ta va readuce fanii in strada, ca pe vremea lui Hagi?

Enzo Cristescu: Romania a fost una dintre cele mai mari natiuni de talent sportiv din Europa si din lume : fotbal, handbal, tenis, canoe, box, gimnastica s.a. Eram o natiune de temut. Pentru a face o bijuterie dintr-un diamant brut insemana multa munca : trebuie cautat, gasit, extras, slefuit, pentru ca in cele din urma sa ajunga o podoaba asa cum au ajuns cei din Generatia de Aur. Daca am reusit inainte, insemana ca avem absolut tot ce ne trebuie sa reusim iar. Talentul nu a parasit brusc Romania, dimpotriva o sumedenie de romani au fost in contact cu performanta fotbalistica mondiala de la care au invatat foarte mult. Romania, a-6-a natiune europeana ca marime, are tot ce ii trebuie sa lupte de la egal la egal cu orice mare natiune din lume, iar locul nostru este in primele natiuni mondiale din punct de vedere sportiv dar si economic. Sunt increzator ca asa va fi si sunt sigur ca fotbalul va readuce bucuria in inimile romanilor in curand.

Ziarul de Sport: Cum se pregateste Franta pentru marele eveniment de la vara si cum vei trai tu EURO 2016?

Enzo Cristescu:  Franta este obisnuita sa organizeze evenimente de talia EURO 2016 si acest lucru se resimte deja pana la nivelul nostru al copiilor. Se incepe deja alegerea celor care vor participa activ ca insotitori, copii de mingii s.a. Eu astept sa aflu daca clubul meu va participa si sub ce forma. In paralel m-am inscris la un concurs prin care pot castiga unul din aceste locuri si astept deschiderea vanzarii biletelor sa vad unde vor juca Romania si Franta.

Ziarul de Sport:  Pe final, te rog sa transmiti un mesaj catre toti sustinatorii tai, dar si un mesaj de viitor catre microbistii romani.

Enzo Cristescu: De putina vreme, Romania incepe sa conteze, asemenea Occidentului, pe centre regionale de copii si juniori, dar si pe juniorii romani din strainatate. Rezultatele incep sa apara, semn ca cei care o fac treaba asta sunt priceputi. Nu stiu cat timp va dura sa adoptam un fotbal mai spectaculos, dar eu sunt foarte increzator, deoarece Romania este casa acestuia. In fotbal sunt zile in care joci prost si castigi, dar si viceversa. Fotbalistii romanii sunt tehnici si vor continua sa ne incante. Prea multa tactica scade spectacolul in mod cert, dar prea putina poate impinge catre ridicol. Acum avem medici, psihologi, preparatori fizici, fizioterapeuti, nutritionisti ca dovada ca nimic nu se mai face la intamplare si ca totul este pregatit minutios, tacticizat. Ne-am calificat la Euro 2016. Hai sa ne bucuram de asta si sa traim momentul asta frumos. Cred ca Romania a avut si meciuri spectacol, dar si meciuri tactice, deci in medie stam bine la ambele capitole. HAI ROMANIA !!!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.