Interviu cu antrenorul de volei Ion Marian Boldișteanu: „Nu există o strategie coerentă pe termen mediu și lung în voleiul românesc”

Ziarul de Sport vă propune un nou interviu captivant, de această dată cu un tehnician din volei. Ion Marian Boldișteanu este recunoscut pentru activitatea sa de antrenor, atât la juniori, cât și la seniori.

A fost un sportiv redutabil și a jucat volei din 1965 până în 1983. Din 1976 este profesor și antrenor în acest sport. Ion Marian Boldișteanu pregătește de ani buni echipa Dacia Buzău și este legat de acest oraș, de unde au plecat de-a lungul vremii numeroși campioni.

Interlocutorul nostru a ocupat funcții importante și în cadrul loturilor naționale, ceea ce îl îndreptățește să facă o analiză a situației voleiului românesc.

Ion Marian Boldișteanu a acceptat cu plăcere să ne acorde un interviu amplu, din care veți afla unde se situează voleiul buzoian, care sunt perspectivele sale, dar în același timp, avem parte și de o radiografie a voleiului românesc, de la juniori la seniori. Nu în ultimul rând, el ne oferă și câteva experiențe din cariera sa de antrenor devotat.

 


ZdS : În primul rând cum se prezintă Dacia Buzău înainte de startul noului sezon ?

 Marian Boldișteanu : Ca de obicei în ultimii 5-6 ani, echipa se compune numai din jucători localnici, foşti jucători medaliaţi la cadeţi şi juniori cu C.S.Ş. Buzău, completată permanent cu 4-6 juniori, dintre care în prima echipă folosesc 2 juniori. Au plecat 3 titulari din echipa de anul trecut, respectiv Ionuț Mărgineanu, Adrian Grigore şi Bogdan Panait, ultimul component al echipei României, campioană balcanică de cadeţi. Cu această echipă ne-am calificat în play-off şi am participat în turneul 1-4 de calificare la barajul de promovare. Au venit la echipă Bogdan Răzvan, buzoian, vicecampion cu C.S.Ş. la juniori în 2008. El a fost la Dinamo Bucureşti anul trecut. Ni s-a alăturat și Valentin Păncescu, coleg cu Bogdan, reactivat. Din cauza lipsei unei facultăţi la Buzău pleacă in medie 2-3 jucători valoroşi pe an la alte echipe din centre universitare. Se întoarce acasă un jucător la 5-6 ani.


ZdS : Cum a decurs pregătirea ?

Marian Boldișteanu: Pregătirea am început-o pe 1 august, fără a avea posibilitatea de a face cantonament, deoarece jucătorii seniori au serviciu. Juniorii care joacă cu dublă legitimare la echipa Dacia au făcut pregătiore centralizată la Predeal cu C.S.Ş. Un lucru trist pentru echipele de seniori este că Federația Română de Volei taxează cu 75 euro fiecare sportiv junior ce joacă cu dublă legitimare la o echipă de seniori. Astfel, noi, deşi folosim numai jucători din propria ogradă, plătim sute de euro anual pentru acest regulament curios. La începutul lunii octombrie am jucat 2 meciuri de pregătire cu Bravol Braşov ce activează în cealaltă serie. Am câștigat ambele meciuri, folosind în al doilea joc mai multe rezerve.

 

ZdS : Care este obiectivul pentru noul sezon ?

 Marian Boldișteanu : Să egalăm cel puțin parcursul din sezonul trecut, adică să ne calificăm în play-off și să particippm în turneul 1-4. Acesta este obiectivul echipei în campionatul ce începe pe 24 octombrie. Deşi sunt meciuri foarte grele, ne-am propus să câştigăm primele trei etape, acasă cu C.S.M.U. Suceava şi Ştiinţa Bucureşti şi cu Rapid Bucureşti, în deplasare. În celelalte etape ale turului întâlnim la Buzău Steaua Bucureşti şi la Bacău pe Ştiinţa.

 

ZdS : Sunteți probabil cea mai cunoscută personalitate a voleiului buzoian. Oferiți-ne câteva repere despre acest sport în județ.

Marian Boldișteanu : Buzăul nefiind centru universitar, face ca voleibaliştii noştri, fiind şi buni elevi, să plece la facultăţi. Ultimul exemplu, Theodor Frîncu, jucător titular la echipa de seniori din clasa a noua, component al echipei naţionale de cadeţi şi juniori, multiplă medaliată balcanică. S-a calificat cu naționala la Turneul Final al Campionatul European de juniori 2014, este vicecampion de juniori cu C.S.Ş. Buzău. El a preferat să joace pentru Rapid, fiind student la Drept. În anul 2009, când echipa activase cu succes în prima ligă, cu victorii în faţa multor echipe, printre care Tomis Constanţa, Zalău, Baia Mare, Dej, Steaua, etc., au plecat la alte cluburi 8 din primii 9 jucători pe care i-am folosit. Dintre aceștia Răzvan Bratosin, Răzvan Bogdan şi Mihai Ţiboacă la Universitatea Cluj-Napoca, Bogdan Ene la Braşov, toţi buzoieni. De altfel, în cei trei ani de prima ligă, în lotul echipei s-au aflat numai patru non-buzoieni, dintre care un jucător sârb. Ceilalți au fost localnici, lucru aproape fără precedent în voleiul de primă ligă din Romania.

 

ZdS : Cum vedeți perspectivele acestui sport în județul Buzău ?

Marian Boldișteanu : Noi avem în plan creşterea în continuare de tinere talente, care să completeze echipa de seniori, să se califice la turnee finale şi să câştige medalii, să fie în vederea loturilor naţionale de cadeţi şi juniori. Odată cu întoarcerea în Buzău a unor buzoieni ce activează la alte echipe, cu găsirea unui sponsor de nivelul domnului Ion Mănescu Ion, de la S.C.Constam Buzău, creatorul acelei superbe echipe, între anii 2003 şi 2009, cu sprijinul Primăriei Buzău prin Consiliul Local, care finanţează şi acum echipa, cu un sprijin şi de la Consiliul Judeţean, care nu a mai aprobat bani pentru volei din 2010, am putea din nou accede la o prezenţă în prima ligă. Pentru că m-ați întrebat de perspective, precizez că vin puternic din urmă colegii mei profesori de volei de la C.S.Ş. cu frumoase performanţe la nivel juvenil, respectiv Georgiana Constantin, Cornel Ţiboacă şi Cristian Oprea, ultimii şi jucători activi.

 

ZdS : În sezonul 2012-2013 ați reușit alături de CSS Buzău să cuceriți medaliile de argint la nivel național în cazul juniorilor. Ce s-a întâmplat cu acei băieți ?

 Marian Boldișteanu : Generaţia jucătorilor născuţi în 1994-1995, descoperiţi şi pregătiţi de colega mea Georgiana Constantin, împreună cu mine în ultima perioadă, vicecampioană de juniori în 2013, a fost una de excepţie. La aceste medalii de argint se mai adaugă alte medalii, respectiv argint la cadeţi în 2011, bronz la cadeţi 2012, bronz la juniori în 2012 şi alte două turnee finale de juniori : locul 4 în 2011 şi locul 6 în 2014.
Pentru amatorii de statistici echipele de la C.S.Ş. Buzău s-au calificat în ultimii 20 de ani la peste 30 de turnee finale, în special la juniori şi cadeţi, obţinând peste 20 de medalii, dintre care 6 locuri 2 şi 2 locuri 3 la juniori, 2 locuri 1, 3 locuri 2 şi 2 locuri 3 la cadeţi.
Pentru că m-ați întrebat de destinaţiile jucătorilor din ultima echipă, medaliată în 2013, vreau să vă spun că mulți au ales Rapid București, alții au rămas la Buzău. La echipa giuleșteană au mers Theodor Frîncu, Gabriel Badea, Alin Pătrașcu, Bogdan Corbu, iar Ionuț Mărgineanu este în curs de legitimare tot acolo. La Dacia Buzău au rămas Marius Cheagă, Bogdan Adumitroaie și Cristian Stoica. Aceștia doi din urmă sunt și studenţi la zi la U.N.E F.S.


ZdS : Ați lucrat pentru scurt timp și la naționala României de seniori. Cum apreciați nivelul voleiului masculin de la noi în acest moment ?

Marian Boldișteanu : La naţionala de seniori am funcţionat ca antrenor secund la propunerea antrenorului Stelian Moculescu, care dorea în colectivul de conducere şi antrenorul principal de la naţionala de juniori. Stagiul a fost foarte scurt, dar am avut foarte multe de învăţat de la acest antrenor deosebit de valoros. De altfel, sub conducerea acestuia, a avut şi naţionala noastră succese în Europa, echipa fiind la o minge de calificare ,după mulţi ani, la un Campionat Mondial. După aproximativ 10 zile am plecat cu naţionala de juniori în Italia, pentru a juca într-o grupă grea de calificare la Campionatul Mondial. Am câștigat cu Israel, am pierdut foarte greu cu Italia, pregătită de celebrul Luca Cantagali, cu 2-3 şi am făcut și un 0-3 cu Polonia. În continuare am preluat naţionala de cadeţi pentru Balcaniada din Muntenegru şi astfel am terminat în acel an 2009 cu colaborarea mea ca antrenor al loturilor naţionale.


ZdS: Având și aceste experiențe, care sunt speranțele ca voleiul românesc să producă jucători de top ?

Marian Boldișteanu: În acest moment, la loturile de cadeţi şi juniori mai putem face faţă doar la Balcaniade, şi doar atunci când loturile sunt alcătuite numai din cei mai buni jucători, selecţionaţi de antrenori pregătiţi, cu experienţă și corecţi. În privinţa lotului de seniori, după ce am văzut meciurile din Liga Europeană, cu jucători ce mai au mult de muncit, cu o Federaţie care nu are în prezent un antrenor federal pentru băieţi, şi cred că nici nu are o strategie coerentă pe termen mediu şi lung, nu prevăd un viitor voleiului românesc. Faptul că în campionat pot juca șase jucători străini, nu ajută deloc formarea unei naţionale puternice. În schimb, este adevărat, asistăm la succese la nivel de echipe de club, așa cum au fost performanțele celor de la Tomis Constanţa, spre exemplu.

 


ZdS : În perioada dumneavoastră de jucător, România era o forță la nivel mondial. Cum se explică picajul masiv din ultimii ani ?

Marian Boldișteanu : Am activat ca jucător la I.E.F.S. Bucureşti şi Viitorul Bacău între 1972 şi 1978, o perioadă în care Dinamo şi Steaua câştigau Cupa Cupelor şi jucau în fazele finale ale Cupei Campionilor. În aceeași perioadă o altă echipă valoroasă era Explorări Baia Mare, erau echipe universitare valoroase în divizia A, din Cluj, Timişoara, Galaţi, Craiova. Eu am debutat la un meci oficial la Timişoara contra echipei Dinamo, care tocmai cucerise Cupa Cupelor şi aveam ca adversari celebri jucători ca Udişteanu, Gîrleanu, Oros, Schreiber sau Păuşescu. V-am spus toate acestea pentru a argumenta faptul că era perioadă cu o concurenţă extraordinară pentru a prinde un loc măcar în lotul naţional lărgit, cu 6-8 jucători valoroşi pe post. Aveam antrenori de mare valoare, care nu erau chemaţi să dea un test la Federația Română de Volei ca să conducă echipa la meciurile oficiale fără să ţină cont de cei care au făcut ceva pentru volei.


ZdS : Naționala feminină de volei a fost prezentă la Campionatul European. Ce funcționează în cazul fetelor și nu merge în cazul voleiului masculin ?

Marian Boldișteanu : Situaţia la voleiul feminin în Romania este asemănătoare celui masculin, cu un avantaj prin faptul că sunt înscrise mai multe echipe faţă de băieţi în campionatele naţionale de minivolei, speranţe, cadeţi sau juniori. Din fericire pentru noi echipa feminină a României s-a calificat la Turneul Final al Campionatului European, dar diferenţa dintre echipele calificate şi noi este încă mare.

 

ZdS : Ce soluții fezabile vedeți pentru îmbunătățirea situației voleiului românesc ?

 Marian Boldișteanu : Eu personal am mai făcut o propunere care a avut ca scop creşterea numărului de meciuri în campionatele naţionale de cadeţi şi juniori. Am avut consultări cu mai mulţi colegi din ţară. Era vorba ca după etapele tur-retur să se introducă până la turneele semifinale niște turnee sferturi de finală. Acest sistem a fost apreciat de colegi din rândul celor care au avut şi performanţe în volei. Ar fi vorba de o creştere numerică şi valorică a campionatului, pentru că la turneul final ar ajunge cele mai valoroase echipe. Sistemul a fost abrogat după un an din motive pe care nu le ştiu. Vă dau exemplul echipei noastre de juniori, care anul trecut a jucat 4 meciuri în grupă, 3 în turneul semifinal şi 5 în Turneul Final. În total 12 meciuri într-un an. Mă Întreb, câte meciuri au disputat echipele ce nu s-au calificat înTurneul Final? Sub 10 într-un an.

Am mai propus ca în divizia A2 să fie obligativitatea ca echipele să folosească unul sau doi jucători tineri, un junior sau doi jucători sub 20 de ani, acei jucători care se pierd ca rezerve la divizia A1, în lipsa unei ligi de tineret. Nu s-a aprobat nici această propunere.

Pentru viitor propun ca Federația Română de Volei să demareze un program de revitalizare a voleiului în şcoli, aşa cum fac alte federaţii, şi să-şi creeze o strategie pe termen mediu şi lung, cu ţinte şi obiective concrete, cu termene de realizat, cu urmărirea realizărilor, prin măsuri de îndreptare a obiectivelor nerealizate.


ZdS : Cum vă simțiți după o viață dedicată acestui sport ? Cum e mai greu, ca jucător sau antrenor ?

Marian Boldișteanu : Dacă ar trebui să aleg meseria care să-mi aducă aceleaşi satisfacţii profesionale şi bucurii, aş alege aceeaşi meserie de profesor -antrenor de volei. Şi acum, când lucrez la I.S.J. Buzău ca inspector şcolar particip cu aceeaşi ardoare la antrenamentele de la echipa de seniori, la obligaţiile de catedră de la C.S.Ş., particip la meciurile echipelor de cadeţi şi juniori ca antrenor secund.

 

ZdS : În final, v-aș ruga să ne povestiți un episod amuzant din cariera dumneavoastră de jucător și antrenor.

 Marian Boldișteanu : Sunt multe amintiri plăcute în aceşti 50 de ani dedicaţi voleiului. Îmi vin în minte acum două momente din multele trăite.

Prima poveste se întâmpla la Turneul Final de juniori de la Dej în 2008. Am plecat acolo cu gândul de a încerca să luăm o medalie, nu neapărat de aur, ţinând cont de valoarea echipelor participante la acea vreme, respectiv Dej, Topliţa (fusese campioană cu un an în urmă), C.F.R. București, Piatra Neamţ. Am început excelent, cu 4 victorii, printre care un 3-0 cu Topliţa, dar şi cu un set pierdut aiurea cu Piatra Neamţ. Fără acel set pierdut eram virtual campioni. Astfel, trebuia să câştigăm două seturi cu gazda, într-o atmosferă ostilă. Mai mult, la 1-1 la seturi am avut 2 mingi de set şi de titlu, ambele ratate. În cele din urmă am pierdut cu 1-3 şi ne-am mulțumit cu trofeul de vicecampioni. Colegii, prietenii și părinţii m-au adus cu greu la festivitatea de premiere. Eram dărâmat. Medalia de argint de la Dej parcă era la acel moment aproape fără valoare.

O a doua întâmplare s-a petrecut în anul 2009. Mă aflam în Italia, cu lotul de juniori, la turneul de calificare pentru Campionatul Mondial. Îmi doream și am reușit să fac o poză cu marele, şi la propiu şi la figurat, fost jucător Luca Cantagalli, antrenorul Italiei de atunci. Am rugat un jucător să-mi facă poza cu aparatul meu. Nu m-am uitat imediat să văd ce a ieșit. La întoarcere, în avion, ca să mai treacă timpul m-am uitat la poze și o căutam pe cea cu Luca. Când am ajuns la respectiva, n-am putut decât să zâmbesc amarnic. În poză se vedea figura lui Luca, însoțită de imaginea părului meu și o parte a frunții. Diferenţa de statură m-a boicotat.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!