Retrospectivă. Campionatul Mondial de Atelaje din Ungaria (2 cai) / Reportaj cu Paul Pop

Autor: Sărmășan Emanuel-Daniel

 Luna trecută iubitorii sporturilor hipice s-au delectat cu una dintre cele mai frumoase competiții de pe bătrânul continent. În intervalul 10-13 septembrie a avut loc Campionatul Mondial de atelaje la Fabiansebestyen, în Ungaria. La acest eveniment grandios unde a fost prezentă toată crema sportului ecvestru a participat și bistrițeanul Paul Pop, alias „Jack”

Paul a reprezentat România alături de secundul său Nemeș Dorin. Împreună cu ai săi cai Eros, Możesz și Duck a încercat să obțină un rezultat cât mai bun posibil, în întrecerile individuale. Echipa României a terminat pe locul V la finalul competiției, fiind cea mai mare performanță de până acum în istoria sportului ecvestru. Eros e un cal olandez, KWPN, de mare perspectivă. La doar 6 ani acesta a ajuns în Campionatele internaționale și chiar la Cupa Mondială din Fabiansebestyen. Iată ce ne-a declarat Paul după ediția din acest an : 

„Mi-am dorit foarte mult să mă calific la Campionatul Mondial de atelaje cu doi cai din această toamnă. Ceea ce pot să-ți spun, e faptul că, a fost foarte greu din toate punctele de vedere. În Ungaria au venit toate țările importante, care ne-au fost superioare. Eu mă simt foarte mic în comparație cu ceilalți pentru că știu cât e de tras pentru a ajunge unde îmi doresc. Lumea ecvestră e una extrem de aristocrată.

Realitatea e cu totul alta. Pozele din revistă sunt frumoase, dar într-un an competițional nu ai nici un pic de odihnă. Nu e ușor să fii acolo cu elita sportului hipic. La un astfel de eveniment sunt prezente peste 20 de țări, printre care : Statele Unite, Argentina, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Grecia sau Polonia. Intenția noastră a fost ca pe plan individual să arătăm cât mai bine. 

Când participi la o competiție de asemenea anvergură, stresul e ridicat la maxim. Probele medicale sunt cele mai dificile, prin prisma faptului că, un cal este verificat din cap până în picioare. Orice detaliu e semnificativ și contează enorm de mult. De aceea, e bine ca întotdeauna să te prezinți cu niște cai polivalenți, pentru că dacă doamne ferește îți găsește ceva la unul dintre ei, atunci ți s-a dus pe apa sâmbetei tot concursul.”

Așa au început primele spuse ale lui Paul care mă făceau din ce în ce mai atent și mai dornic de cunoaștere. „Regele cailor” a continuat : 

„După cum spuneam, căluții trebuie să fie cât mai bine antrenați și pregătiți în caz de orice lucru neprevăzut. Întotdeauna e indicat, ca la un concurs să te prezinți cu două exemplare care știu să meargă atât în dreapta oiștei (rudei) cât și în stânga sa, tocmai din pricina diverselor controale ale medicilor. Timpul a fost prețios.

Nu am avut timp de repaus. Ne asumăm anumite greșeli pe care le-am făcut și mergem înainte. Din această cauză scot caii în fiecare zi aproape la plimbare. E un antrenament prin care eu îi dezvăț de anumite lucruri neobișnuite. În concurs dacă pățești așa ceva, poți risca penalizarea sau chiar eliminarea, mai ales la un Campionat Mondial unde sunt cu totul alte pretenții.”

Paul mi-a explicat cu multă răbdare și minuțiozitate orice noțiune pe care eu îmi doream să o aprofundez. „Regele cailor” din Bistrița a mai precizat faptul că orice căluț trebuie să se acomodeze cu tot ce vede în jurul său. De asemenea, „Jack” ne-a mai oferit câteva informații și cu privire la probele din cadrul unei competiții și ce nivel de dificultate are fiecare.

„Campionatul Mondial de Atelaje presupune trei probe : dresaj, maraton și obstacole. Clasamentul final se alcătuiește prin cumularea punctajului obținut la toate cele trei probe. În ultima zi de concurs echipa României a izbutit să surclaseze campioana mondială Ungaria. Dar echipa din „pustă” a terminat concursul pe primul loc. Maghiarii au fost extrem de bine pregătiți atât fizic cât și mental. Când organizezi un eveniment precum acesta, parcă abordezi altfel situația, știi cum să iei lucrurile treptat, întrucât să te prezinți cât mai în formă cu putință.”

Eu l-am mai întrebat pe Paul care probă i s-a părut mai dificilă și de asemenea dacă se întâmplă un incident neplăcut în proba de maraton, ce măsuri va lua „juriul”. Cu un zâmbet pe buze acesta mi-a răspuns : 

„Nu există o probă mai grea decât cealaltă sau invers. Toate au dificultatea lor. Dresajul e dificil deoarece musculatura cailor e extrem de solicitată. Presiunea este atât pe cai cât mai ales pe driver. Concentrarea trebuie să fie la cote maxime. Orice greșeală mică poate duce la una mai mare. Obstacolele la fel, în Ungaria au apărut pe staționate steagurile tuturor țărilor participante. 
 
Caii se pot speria, orice lucru care prezintă luciu îi deranjează, sau dacă o anumită culoare e proeminentă și semnalizează foarte tare atunci reacționează diferit. Asta face lucrurile și mai complicate pentru că eu trebuie să am grijă să-i mențin pe amândoi la același nivel din punct de vedere psihic. La proba de maraton trebuie să fii vivace și să ai un control absolut asupra cailor. Viteza și precizia sunt doi factori esențiali. 
 
Referitor la ce m-ai întrebat tu, până acum se dădeau 60 puncte de penalizare în cazul în care te răsturnai cu atelajul. Potrivit noilor reguli din acest an, vei fi eliminat fără doar și poate. Dacă se întâmplă să fii exclus de la o probă atunci nu vei mai putea face nimic cu punctele obținute la dresaj și obstacole, de exemplu. Tot punctajul se anulează, nu se mai ia nimic în calcul.”
 
Antrenamentul propriu-zis. Cum se simt caii după un Campionat Mondial și după un an plin de concursuri?
 
Am avut norocul de a-i prinde la aceasta sesiune de antrenament pe Duck și Możesz, exemplarele cu care Paul Pop a rulat în proba de maraton (Cupa Mondială). Timpul trecea iar căluții își continuau mersul lor elegant. Pintenii lor albi se plimbau cursiv în trap, iar asta le dădea o notă de eleganță în plus.
 
Pieptul lor atletic ieșea în față, iar coamele se miscau deliberat în aerul tomnatic. Gospodarii se pregăteau de culesul porumbului. Peisajul era unul pitoresc. Fiecare om admira în felul său caii lui „Jack”, după care își continua munca pe câmp, de această dată cu o motivație în plus. Tandrețea și bucuria de a conduce un astfel de echipaj s-au văzut clar pe figura pasionatului bistrițean.
 
La a doua sesiune de antrenament am avut ocazia să văd la lucru un alt exemplar deosebit care a obținut alături de Szilver locul III la Campionatul Național din Beclean 2015. Numele său e Nemeș.
 
„Nemeș e spuma cailor din Campionatul Național. La Beclean a făcut un dresaj bun. Am fost mândru pentru modul în care ne-am prezentat. E bine că am început cu dreptul la proba de prezentare unde am terminat pe podium. Asta ne-a dat un curaj in plus pentru dresaj. Țin foarte mult la modul cum ne afișăm, vreau ca totul să strălucească la cai, să nu apărem doar de dragul de a o face. Am simțit că putem mai mult decât locul III, la un moment dat, însă eu sunt fericit că am venit cu bine acasă și că am terminat în top. Asta e un lucru primordial pentru noi, la orice concurs ne-am afla”, a mai adăugat „Jack”.
 
Ultimul concurs la care a participat „regele cailor” din Bistrița a fost la Târgu-Mureș, tot într-o etapă din cadrul Campionatului Național de Atelaje cu 2 cai. În week-end-ul trecut, a folosit aceeași partitură ca la Beclean, compusă din Szilver și Nemeș. Paul Pop a făcut parte din Clubul Lipicai, care a obţinut locul I la această competiție.
 
Orice zi în compania lui Paul trece foarte repede. Exemplarele cabaline i-au intrat în sânge bistrițeanului de mic copil. Părinții lui creșteau câte doi sau trei cai semi-grei (folosiți pentru tracțiune și pentru toate muncile agricole). Bunicii lui de asemenea, au avut grijă de exemplare muncitoare. Așa a început și Paul odată cu ridicarea fermei sale din temelii. „Jack” a preluat modelul familiei sale de om gospodar și calculat. Visul său era să participe cu exemplarele în diferite competiții din străinătate (Ungaria, Austria, Germania), nu doar show-uri sau nunți.
 
„Ferma Jack” are un efectiv de 15 cai, din rasele sport menționăm : cai de sport olandezi KWPN, cai lipițani de tip sport, exemplar de origine cehă Kladburg, Frizieni dar și un armăsar greu, o rasă mai fină, provenită din Franța (Trait Comtois).
 
Paul a apelat la Jozsef Dobrovitz din Ungaria, unul dintre cei mai buni antrenori de patru cai care obţine rezultate la campionatele mondiale, poziţii fruntaşe, iar meritele au început să se vadă, inclusiv în cadrul Campionatului Mondial din septembrie cât și la acest sfârșit de săptămână la Campionatul Național din Târgu-Mureș. A fost un an plin cu concursuri, iar satisfacțiile au venit pe măsură. Devotamentul și lupta continuă l-au ajutat pe Paul să urmeze acest drum și să nu renunțe niciodată la propriile lui vise.
 
Acesta şi-a deschis recent şi o pensiune, denumită „Pensiunea Haiducilor”, cu un aspect rustic şi posibilităţi de a face echitaţie sau plimbări cu ponei, în cazul copiilor care îndrăgesc animalele și vor să aibă parte de o experiență plăcută. Să nu uităm de anumite evenimente, nunți, show-uri în care Paul e alături de superbii lui cai Frizieni : Nico și Prinț. Penisunea sa are restaurant și camere cu băi proprii. Pe timp de iarnă au loc plimbări cu sania și copiii pot lua lecții de echitație.
 
„De mic copil mă uit la filmele istorice și atunci m-am gândit să creez o pensiune ținând cont de anumite tradiții și obiceiuri din vechi strămoși.” A încheiat Paul Pop, alias „Jack”.
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

 
 
 

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!