Curlingul în România, un sport mai puțin cunoscut

Autor: Valentin Maier

Curlingul, numit și șahul pe gheață sau jocul cu urlete, este un sport în care jucătorii încearcă să lanseze pietre speciale care alunecă pe gheață pe o pistă (ice curling sheet) de maximum 46 metri lungime și 5 lățime către zona de punctare (house) împărțită în patru cercuri concentrice.

O echipă de curling este compusă din 4 sportivi (2 la dublu mixt). Fiecare sportiv are la dispoziție 8 pietre pe care le lansează către zona de punctare.

La alunecarea și implicit poziționarea pietrelor pe gheață contribuie și 2 sportivi care se folosesc de o mătură specială pentru curling și care sunt în permanentă comunicare cu sportivul-căpitan, numit în curling skip (și care trebuie să fie cel mai iscusit dintre coechipieri în lansarea pietrelor, tradițional el încheind rundele de joc).

Comunicarea dintre sportivi este însoțită adesea de strigături/urlete, de unde și porecla acestui sport, jocul cu urlete.

Un joc durează de obicei 8 runde (2 suplimentare pentru departajare), fiecare rundă însemnând lansarea celor 8 pietre de curling de către fiecare sportiv. Câștigă echipa care a adunat cele mai multe puncte, după ce în fiecare rundă s-a punctat doar piatra echipei care a fost cel mai aproape de centrul zonei de punctare. Sunt foarte multe procedee și cunoștințe interesante pe care performanța în jocul de curling o necesită, de aceea a primit și un alt supranume: ,,șahul pe gheață”.

Federația Română de Curling (FRC) a fost înființată în anul 2011 și este structura sportivă națională care se ocupă de popularizarea curlingului.

Există trei centre principale pentru practicarea curlingului: Brașov (sediul FRC și centrul curling-ului în România), București și Cluj-Napoca.

Ca și în cazul hocheiului pe gheață sunt foarte mari probleme în ceea ce privește infrastructura minimă necesară acestui sport.

Excepție face oarecum Brașovul, unde antrenamentele CS Schei (8 sportivi, 4 instructori) se desfășoară pe Patinoarul Olimpic.

Altfel, în București, curlingul se practică pe Patinoarul Cotroceni on Ice (din cadrul AFI Cotroceni), lunea de la ora 21:30, în timp ce sportivii clubului de curling din Cluj-Napoca se antrenează la Brașov sau în Ungaria.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Dec. 2023

VIDEO / Cine este Ilia Malinin, patinatorul care a reuşit 6 sărituri cvadruple într-o reprezentație la Beijing

 Americanul Ilia Malinin s-a remarcat la Grand Prix-ului de la Beijing

Autor: Guy Gama / 09 Oct. 2023

VIDEO / Petr Cech s-a reconvertit profesional și e la fel de priceput și la hochei pe gheață

 Fostul portar de fotbal Petr Cech s-a orientat către un alt sport unde își etalează calitățile.

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iun. 2023

VIDEO / Marius Gliga, noul coordonator al secției de hochei pe gheață la Corona Brașov

 Marius Gliga este considerat unul dintre cei mai mari hocheiști români ai tuturor timpurilor. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.