Fotbalul de masă – perspectivă mondială și națională

Autor: Valentin Maier

Fotbalul de masă a fost inventat în forma sa modernă în anul 1922 de către Harold Searles Thornton.

În varianta cea mai cunoscută a fotbalului de masă sunt 8 rânduri de jucători la o masă: 1 jucător al echipei A pe post de portar, 2 jucători ai echipei A ca apărători, 3 jucători de atac ai echipei B, 5 jucători de mijloc ai echipei A, 5 jucători de mijloc ai echipe B, 3 jucători de atac ai echipei A, 2 jucători ai echipei B ca apărători, 1 jucător al echipe B ca portar. Există totuși mai multe tipuri de mese și dispuneri ale jucătorilor.

Fotbalul de masă (foosball) a fost organizat în anul 2002 în cadrul Federației Internaționale pentru Fotbalul de Masă (International Table Soccer Federation - ITSF). ITSF a stabilit un calendar competițional, un set de reguli pentru acest sport și se ocupă de popularizarea sa la nivel internațional.

Cei mai buni jucători din lume la acest sport pe anul 2015 sunt din Germania, Austria și Belgia. La categoria Open Singles (jucători individuali) avem următorul podium mondial: Allalou Jamal (Germania) cu 545 de puncte, Correia Yannick (Luxemburg) cu 475 de puncte, Hundstorfer Kevin (Austria) cu 410 puncte.

La această categorie, cel mai bine clasat jucător român este o femeie, Ecaterina Sârbulescu pe locul 107, urmată de Alexandru Preda pe locul 161 și Bogdan Pănoiu pe locul 169, din totalul de 16 jucători aflați în clasamentul mondial.

Desigur că, mai sunt și alte categorii în care jucătorii de fotbal de masă concurează în cele peste 90 de turnee prevăzute în calendarul competițional 2015. Cele mai importante turnee de fotbal de masă sunt organizate în Franța, Austria și Germania.
Fotbalul de masă în România

În România, acest tip de fotbal nu este dezvoltat, precum este de exemplu în Bulgaria. La nivel mondial, calendarul competițional prevede 5 competiții în Bulgaria (tunee profesioniste, masters, inclusiv o competiție internațională), pe când în România va fi organizată în zilele de 7 și 8 noiembrie 2015 singura competiție internațională de fotbal de masă: Romanian Bonzini Masters 2015 (Bonzini – cunoscut producător francez de masă de fotbal folosită în acest turneu de masters).

România nu este prezentă nici în Champions League organizat la nivel național, însă este măcar membru al ITSF prin Asociația Sportivă ,,Academia de Fotbal de Masă” (înființată în 2006). Ea organizează Super Liga 2015, competiția autohtonă de fotbal de masă, care este desfășurată pe trei divizii (Pro, Semi-Pro, Amator) și două tipuri de mese (Garlando și Bonzini). Fiecare divizie este compusă din 8 jucători/echipe.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.