Dezastru la Cupa Mondială de Rugby 2015. „Albionul” părăsește competiția după un test greu de bărbăție cu Wallabies

Autor: Sărmășan Emanuel-Daniel

 Ultima mare confruntare a acestei zile super-încărcate de la Cupa Mondială de Rugby 2015 avea să fie între două formații bine clădite, foarte puternice. Dar cel mai mult a contat economia Grupei A pentru că selecționata „albionului” vine după o înfrângere dramatică pe final, în fața principalei sale rivale Țara Galilor. Anglia - Australia va fi mereu o încleștare de urmărit cu sufletul la gură. În această seară bătălia a avut loc pe templul rugby-ului mondial din Londra, Twickenham. 

 
„Wallabies” veneau după un succes bine meritat în Turneul Celor 4 Națiuni. Pe când formația pregătită de tehnicianul Stuart Lancaster avea cu totul alte gânduri. Economiștii britanici susțineau faptul că, dacă Anglia va fi eliminată de la această Cupă Mondială, audiența programului ITV va scădea vertiginos. Peste 13 milioane de britanici s-au uitat la meciul cu Țara Galilor.
 
Arbitrajul a fost asigurat de francezul Romain Poite. Bernard Foley a făcut o primă repriză excepțională. În min.10 australianul a pus primele 3 puncte pe tabelă dintr-o lovitură de pedeapsă. 5 minute mai târziu în urma unei grămezi ordonate cu repunere britanică, australienii au cedat fizic din cauza presiunii pe pachetul de înaintare. Astfel, englezii au obținut o lovitură de penalitate și au revenit rapid în cărți. Owen Farrell nu a făcut nicio greșeală și a trimis balonul între buturi (3-3). 
 
În min.20 al confruntării selecționata „albionului” a fost decimată pe linia de trei sferturi. Bern Foley a culcat balonul oval în terenul de țintă după o fază superbă în mare viteză a australienilor. Același Foley a izbutit să convertească lovitura de penalitate, un minut mai târziu. A fost un meci de mare uzură, unul capital pentru britanici. Dar cu toate astea, englezii se apropiau din ce în ce mai mult de un dezastru. 
 
Contactele dure au stârnit mereu nervi și tensiune. John May (Gloucester) a avut câteva schimbări de direcție fatale, însă prea puțin i-a ajutat asta pe englezi. Pilierii formației „albionului” s-au dovedit a fi mult mai luptători, fiind deranjați de orice neclaritate în joc, niște pachete adevărate de nervi. 
 
Anglia a fost îngenunchiată încă o dată în min.35, când Bern Foley a înscris al doilea eseu personal din această seară. Kurtley Beale a fost un servant perfect pentru Foley, o pasă magică care a adus cele 5 puncte pentru „canguri”. Nicio problemă în ceea ce privește convertirea celor două puncte de către Bernard Foley, iar scorul primului episod era 17-3 pentru „Wallabies”. 
 
Cel de al doilea act a început abrupt pentru englezi. Au fost probleme destul de mari în cazul grămezilor ordonate. Cavalerul fluierului Romain Poite i-a rugat pe rubiștii lui Stuart Lancaster să nu mai împingă în „travers" și să nu se mai ridice din grămadă. Marcatorul tuturor punctelor pentru „canguri", Bern Foley și-a mai contabilizat încă trei puncte, iar scorul devenea unul extrem de periculos, 20-3 pentru australieni. 
 
Finalul a fost unul incandescent, deoarece Anthony Watson păstra șansele intacte pentru formația „albionului”. Cu 2 oameni după el în spate, acesta a reușit să culce balonul oval în terenul de țintă al australienilor. Owen Farrell a transformat cu brio, iar englezii trebuiau să marcheze un singur eseu pentru a reveni în meci (scor: 20-13). Ultimele 10 minute ale confruntării au fost cu adevărat încinse. Prestația impecabilă a lui Foley a continuat, transformând la nesfârșit din orice poziție (20-13 pentru australieni).
 
Englezii au rămas în inferioritate numerică după un placaj prostesc din partea lui Farrell. În ultimele 4 min. englezii nu mai știau să joace rugby. Anglia a fost umilită, primind două eseuri fulger, unul în minutul 76 pe o fază super-rapidă în flanc, iar al doilea a venit după o pasă de mare rafinament din partea lui Adam Ashley Cooper pentru Matt Giteau. 
 
Un Matt Giteau care a plonjat în terenul făgăduinței și a dat lovitura de grație pe Twickenham. Foley marchase cu fast ambele eseuri, fiind totodată declarat cel mai bun jucător al meciului. Scorul final: 33-13.
 
Oamenii de finanțe din Regatul Unit susțineau faptul că economia Angliei va scădea după acest meci în cazul unei înfrângeri. Istoria s-a scris la Cupa Mondială. Albionul a fost eliminat, o dezamăgire cruntă pentru fanii care s-au pregătit cu sufletul la gură. Pe Twickenham a fost o atmosferă de vis, dar eficiența grupului coordonat de Stuart Lancaster a fost una foarte mică, înregistrând un eșec colosal din punct de vedere istoric și economic la acest nivel al rugby-ului mondial. 
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.