Cele mai cunoscute 20 de boardgames pentru începători

Autor: Valentin Maier

Boardgames (tabletop games) sau jocurile de societate/de masă sunt acele jocuri care se pot juca, în principal, pe masă utilizând diferite componente (zaruri, cărți de joc, table de joc, pioni, cartonașe și multe altele). În ultimii ani aceste jocuri de societate au devenit din ce în ce mai populare atât în lume, cât și în România.

Există multe cafenele și magazine specializate și în România în care cei pasionați sau curioși pot încerca noi moduri de distracție în compania boardgames, adică a jocurilor de societate moderne. Cu siguranță, mulți dintre voi au jucat șah, table, domino, rummy, scrabble, go, poker și multe alte jocuri de cărți, o parte chiar și Monopoly sau Risk.

Astăzi, avem șansa să putem încerca o multitudine de genuri de jocuri (party games, role playing games, wargames, card games, jocuri economice), bazate pe licențe cunoscute din universurile DC, Marvel, Urzeala Tronurilor, Star Wars, Star Trek și multe altele, de la jocuri simple la jocuri complexe, de la jocuri pentru copii la jocuri pentru maniaci ai jocurilor de simulare istorică și nu numai. Pentru început, cu scop introductiv, m-am gândit să alcătuiesc o listă (perfectibilă) cu cele mai cunoscute 20 de boardgames pe care oricine merită să le încerce (așa-zisele gateway games), însoțite fiecare de o foarte scurtă descriere.

1. Catan (1995)
Să fim preciși: Catan este jocul care a repornit totul, jocul care reprezintă începutul perioadei moderne a jocurilor de societate. Astăzi, jocul numără multe extensii și variante (Cities & Knights, Star Trek, Ancient Egypt etc.) și împreună cu designerul/autorul său, Klaus Teuber, și-au asigurat un loc de neclintit în istoria jocurilor de societate. Construiești așezări, te ferești de hoț, produci resurse și face negoț cu ele, Catan a creat prin toate acestea o atmosferă incredibil de plăcută pentru atât de mulți jucători!

2. Carcassonne (2000)
Carcassonne este al doilea cel mai important joc de societate modern. Practic, putem spune cu ușurință că atât Catan, cât și Carcassonne, reprezintă actualele Monopoly și Risk, adică jocurile timpului nostru, cele mai bune și cele mai reușite la momentul lor, chiar dacă astăzi, pentru specialiștii boardgames deja sunt intrate în istorie. Merită cu încredere să încerci acest joc de tile and worker placement, la fel și Catan.

3. Dixit (2008)
Dixit este un joc de societate în care rând pe rând jucătorii vor fi povestitori și vor încerca să realizeze o descriere, fiecare după propria inspirație, după care să depună jos o carte din cele pe care le dețin în mână și care se potrivește cel mai bine descrierii făcute. Ceilalți jucători auzind descrierea povestitorului, încearcă la rândul lor să dea jos o carte după același principiu. Toate aceste cărți cu fața în jos sunt preluate de povestitor, sunt amestecate și întoarse apoi pe față. Jucătorii vor trebui să-și dea seama care a fost cartea povestitorului și toți participanții la joc vor fi răsplătiți în funcție de acest lucru. Cărțile sunt desenate suprarealist și atmosfera creată în joc sunt fermecătoare încât cuvintele sunt insuficiente pentru a reda cu adevărat ceea ce Dixit realizează cu brio.

4. Activity 2 (2002)
Desenezi, mimezi și faci descrieri împreună cu un partener pe teme date și încerci împreună cu el să fii prima echipă ce câștigă jocul. Lasă-te purtat de experiența Activity, nu întâmplător este unul dintre cele mai căutate jocuri!

5. Jungle Speed (1997)
Un joc de petrecere (party game) extraordinar și care solicită din plin jucătorii. Ei trebuie să fie rapizi, atenți și rezistenți în duelul pentru totemul plasat ,,întâmplător” în mijlocul tuturor jucătorilor. Vei descoperi pe propria piele de ce jocul se numește Jungle Speed!

6. Ticket to Ride: Europe (2005)
Acest joc conține mai multe componente superbe, marca producătorului (Days of Wonder), și cu ajutorul lor, jucătorii intră în rolul celor care construiesc diferite rute pentru trenuri, legând diferite orașe din Europa, de la Londra la Moscova, și de la București la Madrid. Ticket to Ride: Europe, mai mult decât celelalte reîncarnări ale sale precum Nordic Countries, Nederland etc.), este unul dintre cele mai vândute și jucate boardgames, ideal pentru o petrecere frumoasă a timpului în familie.

7. Jenga/Turnul instabil (1983)
Turnul instabil este un joc clasic de dexteritate, neapărat de încercat în variate competiții, de jucat împreună cu familia sau cu prietenii. Jocul este compus din mai multe piese din lemn, utilizează câteva simple reguli, necesită atenție, concentrare și practică, dar între toate acestea se strecoară din abundență suspansul, distracție și uimirea. Convinge-te împreună cu cei dragi!

8. Saboteur (2004)
Un joc simplu și frumos și care încântă jucătorii prin faptul că le oferă posibilitatea să joace inteligent cărțile din propria mână în căutarea minei de aur, în timp ce se feresc de sabotori, care au planuri ușor diferite de cele ale echipei de spiriduși-mineri: vor toată bogăția doar pentru ei! Rămâne o singură întrebare: spiriduș-miner sau spiriduș-sabotor, ce vei fi?

9. Dominion (2008)
Creat de Donald X. Vaccarino și apărut în 2008, Dominion este răspunzător de apariția a mai bine de 50 jocuri cu diferite tematici și care toate întrebuințează mecanica de joc deckbuilding inventată de acest joc. Prin aceasta, fiecare jucător pleacă la drum cu aceleași cărți (ca număr și ca tip) și pe măsură ce jocul se derulează alcătuiesc un propriu pachet prin diferite moduri (cumpărare de cărți folosind moneda din joc, utilizând diferite acțiuni de pe cărți și altele). Despre succesul jocului, vorbesc de la sine și numeroasele extensii pe care acest joc le-a primit de-a lungul timpului.

10. Pandemic (2007)
Când a apărut în anul 2007, acest joc a stârnit, precum Dominion, un val de apreciere și a readus în atenție genul de joc cooperativ, așa cum mărturie stau numeroasele jocuri similare apărute după lansarea sa. Pe lângă tematica interesantă și des întâlnită în filme și nu numai (o echipă de specialiști care încearcă să salveze lumea de cele mai cumplite boli), Pandemic este un joc foarte bun, care creează mult suspans și cointeresează în mod activ toți jucătorii (uneori însă planează și amenințarea alpha player-ului, adică a celui care, poate cu mai multe jocuri la activ sau cu personalitate puternică, controlează intens direct sau indirect acțiunile celorlalți jucători).

11. Quoridor (1997)
Un joc abstract care cuprinde un regulament, o tablă de joc, 4 pioni pentru cei maximum 4 jucători și bucăți din lemn folosite pe post de garduri. Scopul jocului este ca propriul pion să meargă pe tabla de joc și să treacă în partea cealaltă a ei. În calea lui vor sta ceilalți pioni și gardurile plasate de jucători. Quoridor este un joc foarte bun, unul dintre cele mai bune dintre cele abstracte.

12. Crockinole (1876!)
Un joc cu puține reguli, care necesită un dram de strategie, dar în care dexteritatea este cea care își va spune ultimul cuvânt. Fiecare jucător deține mai multe puluri și încearcă să le plaseze în diferite zone de punctaj, de preferat în cele mai favorabile, utilizând metoda bobârnacului. Nu garantăm că cel puțin câteva degete nu se vor resimți după acest joc, dar totul este pentru o cauză frumoasă: distracție cât cuprinde!

13. Dice Town (2009)
Pentru pasionații Vestului Sălbatic, acest joc de zaruri este ideal. Se pot face diferite combinații, cum altfel decât în stilul poker, și se pot obține diferite puncte, bani și multe alte bogății, așa cum ne așteptăm într-un joc cu o asemenea tematică.

14. Scotland Yard (1983)
Scotland Yard este un joc de carieră care pune mult preț pe deducție, memorie și coordonarea dintre jucătorii-detectivi, totul în încercarea de a-l prinde pe jucătorul-criminal într-o cursă contracronometru pe străzile din impunătoarea Londra.

15. Love Letter (2012)
Un joc superb ce reușește să ofere distracție extraordinară cu doar 16 cărți de joc! Există 8 roluri în acest joc, fiecare cu un efect corespunzător. Ideea principală a jocului este de a încerca să-i elimini în fiecare rundă pe ceilalți participanți la joc, jucând cât mai isteț propriile cărți. Memoria, deducția, bluff-ul și asumarea unor riscuri îți vor fi testate din plin și totul pentru un scop nobil: câștigarea inimii frumoasei Prințese.

16. Dobble/Spot It! (2009)
Indiferent sub ce nume ai șansa să îl joci, cu siguranță acest joc simplu te va surprinde, indiferent de vârstă. Participanții la joc primesc în mod egal un număr de cărți și trebuie să fie primii care scapă de toate cărțile din propriul lor teanc. Pentru a reuși acest lucru, identifică un simbol de pe cartea lor de joc, caută același simbol pe o carte a unui alt jucător și când o găsește, spune tare numele simbolului și plasează propria carte peste pachetul de cărți al respectivului oponent. Totul se desfășoară în timp real, nu trebuie să-ți aștepți rândul să plasezi o carte. Cu siguranță că se vor stârni multe râsete și cel mai important, cele prezentate anterior reprezintă doar una dintre variantele de joc pe care Dobble/Spot It! le propune jucătorilor.

17. Zombie Dice (2010)
Celor cărora le plac zombie vor gusta din belșug și acest joc de zaruri, care implică mecanica de joc push your luck, prin care încerci să îți calculezi cât mai bine șansele și să riști pentru a obține cât mai multe zaruri cu fețe-craniu pentru a aduna puncte și a câștiga primul jocul. Multe dintre jocuri încurajează dezvoltarea a numeroase competențe cu utilizare directă în viața de zi cu zi și de altfel vom și reveni asupra acestui fapt într-un viitor articol.

18. Qwirkle (2006)
Jocul este oarecum similar cu Scrabble. Se pot face diferite combinații cu piesele de joc care se prezintă în câte 6 culori și 6 forme geometrice. În funcție de combinațiile realizate (respectând câteva reguli simple) se pot realiza puncte de joc. Când se realizează o combinație din toate cele 6 forme geometrice/culori se strigă Qwirkle, de unde și numele jocului, și se obțin 12 puncte (dublu față de cât se poate obține în mod normal). La terminarea pieselor, jucătorul cu cele mai multe puncte este declarat câștigător.

19. Timeline: Inventions (2010)
În Timeline jucătorii sunt provocați să-și testeze bagajul de cunoștințe generale. Jocul este compus din 110 cărți de joc. Pe fiecare dintre ele este reprezentată o imagine a invenției/descoperirii/creației artistice/arhitecturale etc., iar pe spatele ei anul corespunzător. Fiecare jucător va primi 6 astfel de cărți și va încerca să le plaseze pe masa de joc, rând pe rând, alături de ceilalți jucători, evident în ordine cronologică, formând astfel un timeline.

20. Rory’s Story Cubes (2005)
Este un joc în principal pentru copii, în care fiecare va folosi 9 zaruri (și mai multe, dacă se folosesc extensiile de joc) și va încerca ca pe baza simbolurilor de pe acestea să alcătuiască o poveste. Fiecare zar cu 6 fețe are câte un simbol pe el (bec, casă, lună, fulger etc.). Story Cubes este un joc rapid și care stimulează creativitatea într-un mod simplu.

 

Valentin Maier este istoric și unul dintre cei mai importanți specialiști în board games din România.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mar. 2024

VIDEO / Următorul pas în arbitrajul fotbalului. Decizile, anunțate la microfon de către centrali pentru întreg stadionul

 Portugalia a marcat o nouă etapă în lumea fotbalului, una în care inovația pare să ducă arbitrajul la un alt nivel.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

Comitetul Internațional Olimpic anunță un plan pentru a crea Jocurile Olimpice ESports

 Decizia sa consemnează o schimbare de mentalitate.

Autor: Mihai Constantin / 07 Feb. 2023

SPECIAL / Cealaltă față a lui Sergio Aguero. Fostul fotbalist este gamer și investește în egames

 Sergio Aguero a fost nevoit să se retragă mai devreme din cariera de fotbalist din cauza unei boli cardiace, iar asta l-a făcut să se reorienteze.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!