Comedia erorilor: Monica Niculescu avansează în turul doi la US Open, după un meci plin de break-uri

Autor: Vasile Cenușă

 Pe terenul 16 de la Flushing Meadows, Monica Niculescu o avea de înfruntat pe rusoaica Alexandra Panova, pentru loc în turul secund la US Open. După ce, rând pe rând, Andreea Mitu, Alexandra Dulgheru și Irina Begu au ieșit din competiție, Niculescu lupta și pentru a o însoți pe Simona Halep în turul al doilea.

 Privind clasamentul, dar și forma de moment, românca pornea ca favorită certă. Niculescu, locul 41 WTA, a avut un sezon decent, jucând și un sfert de finală pe hard-ul american, la Washington. De partea cealaltă, rusoaica a fost nevoită să joace calificări pentru a intra pe tablou la US Open. Ajunsă pe locul 132 mondial, Panova pornea totuși cu avantajul psihologic al unei victorii obținute în fața româncei, chiar pe hard, anul trecut, în calificările turneului de la Linz. Acolo, jucătoarea de 26 de ani trecea de compatrioata noastră cu 6-3, 3-6, 6-4.

 Așadar, în aparență un meci facil pentru Niculescu, dar în fapt unul mult mai greu, dată fiind și dorința imensă a rusoaicei de a reveni în top 100 mondial. Iar primul game jucat pe serviciul româncei spunea exact asta, Niculescu luptând timp de minute bune pentru a evita break-ul. Dar experiența și-a spus cuvântul. În fond, Monica a jucat chiar și turul 4 la US Open, acum patru ani, în vreme ce rusoaica s-a blocat mereu în turul inaugural. Iar prima pauza a găsit-o pe româncă în avantaj, cu break, 2-1.

 Numai că aproape orice meci al Monicăi are o doză aparte de impredictibilitate. Și multe break-uri. Panova a făcut rebreak, 2-2, dar Monica răspuns imediat, 3-2 și deja jocul avea trei break-uri în 24 de minute. Și sarabanda serviciilor slabe a continuat. Rebreak pentru 3-3. Re-rebreak pentru 4-3 și Monica avea nevoie în sfârșit de un serviciu care să o ajute să rupă echilibrul. Dar nu, meciul părea a se juca numai pe break-uri! 4-4, apoi imediat 4-5. Și mai apoi final de set? Nu, break, firește!

 ..Și încă unul! Și așa se face că Monica servea pentru set, după o oră și 2 minute de joc absurd. 15-0, 30-15...și apoi 30-40 și inevitabil un nou break! 6-6, tie-break! Acolo în sfârșit românca s-a desprins repede la 4-0, pentru a „ucide„ într-un final un set halucinant cu 7-3, după o oră și 18 minute de joc cu 10 break-uri!

 Iar întrebarea firească era dacă și setul doi va fi dominat de aceeși comedie a erorilor sau dacă Panova avea să se prăbușească psihic și fizic după un prim set epuizant. Dar actul secund a început în aceeași notă, cu un break reușit de Panova. Și apoi, aproape natural, rebreak Monica. Dar până când? Break, break, break, emoții mari, dar într-un final rusoaica reușește să spargă monopolul erorilor pe serviciu și se desprinde la 4-2. Apoi face 5-2, pentru că românca noastră chiar nu mai poate ieși din acel cerc vicios și oferă un break alb.

Dar Panova revine cu picioarele pe pământ și își cedează din nou serviciul. Al-17-lea break al meciului! Al-18-lea ar fi însemnat setul pentru rusoaică. Monica luptă, reușește și primul ei as, salvează o minge de break și, iată, în sfârșit, un game pentru serviciu și pentru româncă! Dar setul nu e gata, pentru că Monica are nevoie de....break (!) pentru a reveni. Și-l obține din a treia încercare! 5-5! Ce meci, ce comedie a erorilor!

Niculescu cedează din nou serviciul, iar întrebarea e dacă Panova va greși și ea pentru un nou tie-break în meci și șansa româncei de a termina acest meci epuizant și frustrant, atât pentru jucătoare, cât și pentru privitori. Dar nu mai este cazul, căci Panova nu mai ezita și duce meciul în „decisiv„. 6-7, 7-5, după aproape 2 ore și 20 de minute de joc. Și 19 break-uri!

Setul decisiv era momentul de totul sau nimic pentru Monica. Ori își folosea experiența superioară și trecea de arțăgoasa Panova, ori ieșea prematur din turneu, la capătul unui meci în care a oferit prea multe cadouri. În decisiv, totul a început sub semnul echilibrului și de data aceasta am avut parte de un singur break, din fericire din partea româncei, care a fructificat singura astfel de posibilitate. Iar după 198 de minute de joc, tabela s-a închis în sfârșit la 7-6, 5-7, 6-3.

Patru duble greșeli și procentaje groaznice de 54 la sută puncte câștigate pe primul serviciu și 34 la sută puncte câștigate pe cel de-al doilea. Și în turul secund, pentru Monica, vine a-26-a favorita, Flavia Pennetta. Dar Monica are un stil de joc care poate incomoda pe oricine, chiar și pe sine de multe ori. Cu un serviciu mai atent și cu un joc răbdător, Niculescu poate trece de italiancă. Dar numai dacă iese din comedia erorilor!

 Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2023

Top 10 cel mai bine plătite sportive din lume

 Coco Gauff s-a bucurat de cel mai important sezon al carierei sale în 2023 pe teren, iar acest lucru s-a simțit și în conturile bancare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!