Dragoste, emoţie şi devotament, ingredientele principale într-o poveste despre Gheorghe Hagi

Autor: Emanuel Sărmăşan

 Gheorghe Hagi a fost un atlet complex cu capacități deosebite de dribbling și de coordonare a balonului în regim de viteză. Obișnuia de multe ori să facă spectacol, să lupte pentru public, iar momentele sale de finețe sunt căutate cu interes și acum pe internet, de către iubitorii acestui sport.

Gică Hagi face parte din epocă romantică a sportului, când fotbalul se practica cu zâmbetul pe buze. Performanța era mai presus decât orice lucru, iar onoarea era pusă pe primul plan. Cu siguranță munca asiduă, seriozitatea, ambiția și determinarea se găseau în ADN-ul fiecărui sportiv alături de această mândrie care îl ajutau pe atlet să-și reprezinte patria cât mai bine peste hotare.

Un jucător precum Hagi a crescut cu mingea la picior și nu se va despărți de acest microb niciodată. La începutul acestui an, mai exact pe cinci februarie 2015, Gică Hagi a ajuns la o frumoasă vârstă de 50 ani, de la care își dorește să vadă cu ochii săi cum alți jucători români, dornici de afirmare, încearcă să-i urmeze calea.De la primul contact cu balonul, fiecare puști îl are ca idol pe Hagi, cum alții îi au ca modele pe Nadia Comăneci, în gimnastică sau pe Ilie Năstase, în tenis.

   E greu să urci într-o scară ierarhică dar mult mai greu este să te menții la un nivel de top. Iar "Regele" ne-a demonstrat cu vârf și îndesat faptul că prin multă voință și determinare, se poate. Echipa națională a fost onorată să-l aibă în componență pe acest om, care a izbutit să strângă numai puțin de 125 de selecții și 35 de goluri, fiind cel mai bun marcator din istorie.

 În prezent, Gică Hagi nu este doar finanțatorul clubului FC Viitorul ci și antrenorul acestei formații. Totul a început în anul 2009, când "Regele" și-a dorit enorm să pornească la drum cu un proiect admirabil, de o mare amploare. Visul său era să creeze singura academie de juniori din țară, și mai apoi să crească treptat în valoare, până ce va ajunge să se bată de la egal la egal cu marile cluburi de pe bătrânul continent (Ac Milan, Barcelona, Real Madrid etc.) .

Constănțenii au preluat locul cedat de CS Ovidiu în Liga a III-a. Au promovat în al doilea eșalon valoric, iar la sfârșitul sezonului 2011-2012 au promovat în Liga 1, după ce au stat doi ani în Liga a II-a. Ambiția și voința l-au determinat pe Hagi, în toți acești ani, să construiască un stadion, în cadrul academiei. Începând cu sezonul 2015-2016, Gheorghe Hagi a primit avizul favorabil pentru a găzdui meciurile din Liga I, pe Arena Centrală din Ovidiu care măsoară o capacitate de 4.500 locuri.

Inspecţia bazei sportive a fost făcută chiar înainte de a începe actuala ediție a campionatului, de către reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal și de instituțiile abilitate. Cu o nouă locuință și o suprafață proaspătă de joc, fanii sunt în așteparea unor evoluții cât mai bune din partea echipei lor, cum de altfel s-a și întâmplat, până în momentul de față. Cele două victorii din etapele a 7-a și a 8-a împotriva Concordiei, respectiv Timișoarei au propulsat gruparea constănțeană pe primul loc în clasamentul Ligii I. Au fost două victorii obținute în mare stil de elevii lui Gică Hagi, ambele pe teren propriu.

Succesul împotriva Concordiei Chianja, a fost prima mea partidă pe care am văzut-o pe viu, pe noul stadion al celor de la Viitorul . Vuietul tribunei se auzea de la mare distanță, publicul aclamându-l pe Gheorghe, dar şi pe Ianis Hagi.

Eroii principali care au tranșat definitiv meciul au fost: Tănase (min.5)  a înscris de la punctul cu var, învingându-l fără probleme pe Matache, portarul Chiajnei. Apoi Nedelcu majorează scorul în minutul 38 al partidei printr-un șut în forță de la aproximativ 30 de metri, ca un adevărat lunetist. În ultimul sfert de oră al meciului, Pena inventează o pasă senzațională și îi dă posibilitatea colegului său, Serediuc de a se afla față în față cu portarul constănțenilor. Acesta a prins un șut de zile mari și a relansat meciul. Concordia încă se mai putea gândi la o așa-zisă revenire, însă după introducerea lui Bănel Nicoliță pe teren, verzii au arătat o slăbiciune pe ambele flancuri. Cu două minute înainte de încheierea timpului regulamentar (min.88) Nicoliță îl găseşte cu un lung de linie pe Chiţu, acesta pătrunde central şi îl învinge pe Matache cu un şut la colţul scurt. Spectatorii prezenţi la meci aplaudând în picioare prestaţia favoriţilor.

Elevii antrenați de Gică Hagi au învins clar, cu un neverosimil 3-1. După meci, l-am întrebat pe unul dintre gardieni, în ce loc obișnuiește să vină Regele fotbalului românesc. Voiam doar o mică atenție, să facem o poză și să-i strâng mâna acestui om deosebit. Conferința de presă a durat aproximativ 30 de minute.

Startul echipei a fost unul exploziv, în această ediție a Ligii I iar fanii așteptau cu nerăbdare, rând pe rând, să-și felicite jucători favoriți. Un băiețel a avut o dorință de fier să-l vadă în carne și oase pe zeul fotbalului nostru. “Eu nu renunț, vreau să-l văd pe Hagi! Îl iubim cu toții!”, au fost spusele baiatului către părinții săi.

Inima mi-a crescut de bucurie în momentul când i-am strâns mâna lui Hagi. E un sentiment inegalabil, emoționant, pe care nimeni nu ți-l poate lua, de acolo din interior. Am izbutit să schimb câteva vorbe cu acesta; oboseala, tensiunea s-au simțit cu precădere în vocea sa. I-am strâns pentru ultima dată mâna caldă și am plecat bucuros ca un copil care a primit o căciulă plină cu bomboane de ciocolată.

Ceilalți copii au rămas încrezători că îl vor prinde pe Hagi la un autograf sau că vor face o poză cu acesta, în alaiul mulțimii. La întoarcere, am avut plăcerea imensă de a face cunoștiință cu unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Hagi. A avut amabilitatea de a ne duce cât mai aproape de locul unde suntem cazați. Eram istovit efectiv după o seară atât de lungă. Cu toate astea, mi-am (re)găsit cuvintele și am purtat câteva discuții interesante cu acest domn. “Fotbalul înseamnă foarte mult pentru Gică, zi și noapte se gândește la același lucru. Nu are nici un pic de stare. Pune suflet și se dedică acestei meserii. E un microb pe care îl va păstra veșnic în organismul său. Academia cu tot ce înseamnă terenuri de antrenament se întinde pe o suprafață de 17 ha. E foarte greu să menții un astfel de complex sportiv. E nevoie de multă muncă și pasiune. Puțină lume are curajul să pornească de jos, alții urcă în valoare iar alții se pierd încet, încet pe drum până ce ajung doar niște speranțe.”, a spus un apropiat al lui Hagi.

După ce am ascultat cu multă nerăbdare discursul domnului, el mi-a pus câteva întrebări: Cu ce echipă ții, din campionatul intern? Dar echipa ta de suflet care este în momentul de față? La care eu i-am răspuns foarte simplu, cu o lejeritate teribilă: “Am venit în mod deosebit pentru Gică Hagi și pentru echipa lui fabuloasă, în aceste trei zile la Constanța. În prezent, admir formația Viitorului. Nu pot să spun că am o echipă de suflet, lucrurile s-au schimbat enorm în fotbalul nostru. Sunt prea multe fluctuații zi de zi. Constănțenii au tot respectul meu și îi voi susține, cu tot dragul, de acum înainte. În anii 80’, Mircea Lucescu a coordonat mai multe antrenamente ale echipei naționale la Bistrița, pe terenul din spate al Gloriei, iar noi ardelenii ne hrănim cu poftă din seva trecutului. A fost mai mult decât o onoare, niște sentimente profunde, greu de descris...!”

După aceste discuții, omul respectiv chiar a rămas impresionat. Domnul care a fost îmbrăcat extrem de elegant, într-o cămașă albă, cambrată, avea să ne lase chiar în față la Hotelul Iaki. Acolo ne-am despărțit, mulțumindu-i prea aplecat pentru gestul său admirabil.

Ne îndreptăm atenția și spre Ianis Hagi, cel care a ratat o lovitură de la 11m împotriva Concordiei (min.50). A fost un meci mai puțin reușit pentru Ianis, fără realizări prea mari. „E normal ca toată atenția să fie concentrată asupra lui. E un băiat deosebit, a relizat numai lucruri bune până acum. El trebuie să muncească numai pentru el, să iubească fotbalul în continuare, să simtă mingea și să fie conștiincios. Indiferent de ce se întâmplă el trebuie să aibă un moral cât mai stabil. Cel mai important lucru e că suntem pe locul 1! Le mulțumesc băieților pentru devotamentul lor și sper să putem continua în aceeași manieră. Echipa e tânără și are un potențial ridicat.” A fost declarația încurajatoare a lui Gică pentru fiul său, într-un interviu acordat DigiSport.

Ne dorim din toată inima ca acest vis frumos al fotbalului nostru să dureze cât mai mult, însă va fi dificil pentru Viitorul să se mențină la locurile de onoare. Etapa a 8-a a Ligii I a reprezentat o nouă provocare pentru constanțeni, deoarece aveau să primească vizita de pe teren propriu împotriva bănățenilor. Totul a mers ca pe roate, pasele au fost exacte, grupul e bine sudat, iar jucătorii sunt solidari și își respectă poziția în teren. Fiecare jucător are trasată o anumită sarcină și anumite ordine pe care trebuie să le îndeplinească cu minuțiozitate.

Publicul de pe malul mării a asistat la o victorie superbă. Echipa lui Hagi a învins categoric, cu un scor nemilos (4-0). Au marcat: Aganovic 5', I. Hagi 22', Tănase 45', Nicoliţă 68'. Aganovic reușit o execuție magnifică în stilul lui Arjen Robben, marcă înregistrată. Iar puștiul Ianis Hagi a dublat avantajul în min. 22, printr-un șut de la marginea careului de 16m. E adevărat, devierea stopperului bănățean i-a conferit mingii o traiectorie norocoasă. Ianis a celebrat golul, în stilul tatălui său precum un brav luptător, cu mâna ridicată spre cer, urmată de un salt grațios. Parcă l-am văzut din nou pe Gică în acele imagini, din vremurile sale de glorie, la echipa națională.

Dan Alexa a părăsit-o pe ACS Poli Timișoara după umilința suferită împotriva Viitorului, o demonstrație de fotbal adevărat. Un joc curat, cu pase exacte. Timișorenii n-au fost în stare să reziste asaltului, defensiva fiind fracturată în anumite momente. Ne dorim cu toții ca Ianis să ajungă la un club mare din străinătate și să-i poarte cu onoare numele tatălui său.

În concluzie, va fi greu pentru Gică să se mențină acolo în frunte. Evoluțiile echipelor Astra Giurgiu sau Dinamo București pot să le influențeze drumul constănțenilor. Să nu uităm faptul că Hagi dispune de o echipă foarte tânără! Nu va fi deloc ușor să menții echipa concentrată pe parcursul întregului campionat. De aceea, antrenamentele au un rol foarte complex.

Acestea vizează o pregătire mai consistentă, fiecare fotbalist trebuie să aibă acea anduranță de a duce 90 de minute pe parcursul unui meci. Stabilitatea din punct de vedere fizic contează enorm. Corpul cedează numai dacă moralul e la pământ. Deci, iată că totul ține de intelect, e o strânsă corelație între mai mulţi factori decisivi.

 O anduranță cât mai bună poate face diferența, fiecare atlet trebuie să fie constant în evoluții și să știe când să facă ruperi de ritm, să simtă mingea, principalul obiect al muncii fără de care nu se poate realiza nimic. Regele e un luptător, iar până acum ne-a arătat cu vârf și îndesat faptul că, e un bun coordonator din punct de vedere tactic. Știe cum să pregătească o echipă juvenilă la acest nivel, percepe fiecare mișcare a jucătorilor și încearcă să le ofere un imbold prin pregătirea la antrenamente.

Are un simț dezvoltat, o experiență perceptivă. Încearcă să aducă cât mai multe elemente noi în plan tehnic, să aibă o anumită diversitate, în tot ceea ce face, ca să fie oarecum apropiat de ceea ce se întâmplă în Occident. Singurul lucru care i-ar mai lipsi e să intre din nou pe teren și să poarte banderola de căpitan, în rest e omniprezent. Cele trei cuvinte magice: dragoste, dăruire și emoție sunt insuficiente pentru a descrie tot ce a făcut această zeitate a fotbalului românesc, GHEORGHE HAGI. „Toate realizările mele uriașe sunt grație Stelei. Dacă nu aș fi făcut parte din acel grup select de la început alături Belodedici sau Gabi Balint nu m-aș mai fi bucurat de o carieră atât de strălucită. Faptul că am evoluat pentru echipe mari precum Real Madrid sau Barcelona se datorează grupării bucureștene. Aici am învățat ce înseamnă fotbalul. Am crescut printre campioni pentru a deveni un campion. Le mulțumesc, m-au primit întotdeauna extraordinar, a declarat Gică, tocmai când a împlinit frumoasa vârstă de 50 ani, într-un interviu pentru cotidianul Prosport.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mar. 2024

VIDEO / Următorul pas în arbitrajul fotbalului. Decizile, anunțate la microfon de către centrali pentru întreg stadionul

 Portugalia a marcat o nouă etapă în lumea fotbalului, una în care inovația pare să ducă arbitrajul la un alt nivel.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Feb. 2024

VIDEO / Din toată inima pentru Team Romania, melodia care-i va impulsiona pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris

 Trupa Voltaj aduce o notă de inspirație și susținere pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Autor: Guy Aka Martial / 16 Oct. 2023

Seară angoasantă la Bruxelles. Un atentat terorist a întreupt meciul Belgia-Suedia

 Stadionul Roi Baudoin din Bruxelles trebuia să fie cadrul unei seri minunate luni. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!