Un pariu pentru viitor: frații Burcea vor să cucerească Germania!

Autor: Viorel Berbece

Ziarul de Sport: În primul rând, aș dori să povestiți voi ce ați realizat până acum, ca publicul român să vă poată cunoaște mai bine.

Robert Burcea: Am început fotbalul la 9 ani la Metalul Constanța. Acolo, am evoluat un an, fiind antrenat de Cosmin Constantin. În 2009, în Constanta s-a înfințat ”Academia de fotbal Gheorghe Hagi”. Acolo, am evoluat timp de 4 ani, fiind antrenat de domnul Nicolae Roșca. Țin să le mulțumesc amândurora pe această cale pentru că au avut mereu încredere în mine și pentru că și acum îmi trimit mesaje de încurajare. La Academie, chiar începând cu primul an am fost căpitanul echipei. Am jucat timp de 3 ani atacant dreapta, timp în care am reușit să câștig titlul de golgheter al Cupei Hagi Danone, turneul final având loc la Timișoara . În ultimul an al meu la Academie am fost reprofilat fundaș dreapta, poziție pe care joc și acum . În 2013, am plecat cu familia în Germania, tatăl meu lucrând de mai mulți ani acolo. Am plecat cu greu de la Academie, deoarece conducerea nu a fost de acord cu plecarea mea. În 2013 am dat probe la Schalke 04, unde am fost acceptat. Doar că această acțiune mi-a adus o suspendare de 6 luni din partea FRF. După aceea 4 luni, nu am putut evolua din cauza unor probleme medicale (dureri legate de procesul de creștere - n.r.). În următorul an am fost împrumutat la Rot Weiss Essen, club la care activez momentan.

Bogdan Burcea: Am început fotbalul la 7 ani la ”Academia Hagi”, acolo câștigând nenumărate trofee personale. Am evoluat pe poziția de mijlocaș central, pe profil ofensiv. În 2013, am plecat cu familia în Germania. Am dat probe la Rot Weiss Essen, echipă recunoscută pentru centrul său de copii și juniori . Aici evoluez de doi ani, fiind căpitanul echipei. Joc pe aceeași poziție de mijlocaș central.

Ziarul de Sport: Cum a fost adaptarea în Germania (cultură, oameni, limbă, etc.)? Dar cu fotbalul de acolo?

Frații Burcea:  Adaptarea a fost foarte dificilă. Și asta pentru că limba este foarte grea,iar oamenii sunt diferiți față de noi, latinii. Vorbind despre fotbalul de aici, clar există o diferență mare de mentalitate și pregătire. Poate doar Academia Hagi se mai poate ridica în România la acest nivel.

Ziarul de Sport: Pe lângă ”Fussball spielen” (a juca fotbal), mai aveți timp și de ”lernen” (a învăța)? Considerați că, pentru viitorul unui fotbalist, a citi o carte poate fi un lucru uneori mai important decât un gol sau o pasă decisivă?

Frații Burcea: În Germania, școala are un rol bine definit. Noi facem in jur de 7,8 ore pe zi școală și cred că prin asta am spus totul. Foarte puțin timp pentru ”lernen”, nu vi se pare? Iar, din punctul nostru de vedere, a citi o carte este un plus pentru cultura ta generala, deci un lucru benefic pentru viitor, dar și golul are satisfactiile lui.

Ziarul de Sport: Robert, tu ai fost aproape de pasul către echipa de U16 a celor de la Schalke (antrenorul de la U15 chiar a recomandat asta - n.r.), dar unele probleme de sănătate ți-au încetinit progresul. Ce ai simțit în acel moment și de unde ai găsit resursele necesare pentru a continua, acolo unde nu puțini juniori ar fi renunțat definitiv?

Robert Burcea: Am înțeles profesionalismul celor de la Schalke, cei care mi-au spus că am calități remarcabile și că voi fi tot timpul în vederile lor. Am convenit să joc la Rot Weiss Essen. Având un caracter foarte puternic, visul și țelul meu fiind acela de a ajunge foarte departe în fotbal, această întâmplare nu m-a dezechilibrat.

Ziarul de Sport: Bogdan, tu esti mai firav decât colegii tăi, dar antrenorii tăi zic că, pe lângă o tehnică foarte bună, ești și un spirit combativ, calitate care ți-a adus un loc în primul 11. Cu cine te-ai asemăna în joc și unde visezi să ajungi?

Bogdan Burcea: Eu cred că mă asemăn cu Andres Iniesta, iar visul meu este să ajung un fotbalist apreciat și să evoluez în cele mai puternice campionate din Europa. Până atunci, desigur, sunt mândru să port banderola la Rot Weiss Essen.

Ziarul de Sport: Robert, chiar astăzi (sâmbătă - n.r.), când îți timit întrebările, am aflat ca ai intrat pe parcurs, într-un meci amical, și ai dat o pasă de gol, transformând și un penalty. Te simți pregătit pentru Junioren-Bundesliga, cel mai înalt nivel la care poți juca la vârsta ta?
 
Robert Burcea: Da, mai și marchez câteodată, eu fiind responsabil mai mult cu fazele fixe și centrările. Și da, consider că sunt 100% pregatit pentru Bundesliga. Ca deobicei, am să dau totul pe teren, eu fiind acel tip de jucător care nu face niciodată rabat de la efort.
 
Ziarul de Sport. Pentru amândoi: tricoul cărei formații visați să-l îmbrăcați?
 
Frații Burcea: Fără falsă modestie, noi chiar credem că putem juca la cel mai înalt nivel în Germania. Nu avem vreo preferință deocamdată, dar promitem că vom da totul pentru a apăra culorile clubului la care jucăm. Deocamdată suntem în roșu și alb, pe viitor vom vedea:)
 
Ziarul de Sport:  Jucați pe două poziții deficitare în naționala României, aproape la orice categorie de vârstă, fundaș dreapta și respectiv mijlocaș central. V-a căutat cineva de la Federație până acum? Între a juca pentru Germania și a reprezenta România, ce ați alege?

Robert Burcea: Nu, din păcate nu m-a contactat nimeni, probabil nivelul Bundesligii nu se ridică la nivelul fotbalului din România, nu?.

Bogdan Burcea: Evident că, români fiind, ne dorim să evoluăm pentru naționala României, dar dacă nu vom fi doriți, vom evolua unde suntem solicitați.
 
Ziarul de Sport: Să zicem că nu veți reuși să vă impuneți în Germania, se mai întâmplă, fotbalul e imprevizibil, iar cel din Germania este poate cel mai selectiv la nivel de juniori. V-ați întoarce în România și ați lua-o de la capăt?
 
Frații Burcea: Excludem această posibilitate! Ne vom impune în fotbalul german! Cu multă muncă și prin dăruire, nu avem cum să nu reușim!
 
Ziarul de Sport: Visați să jucați împreună, cândva, la aceeași echipă și de ce nu, în echipa naționala? Cine ar centra și cine ar da gol?:)
 
Frații Burcea: Cu siguranță considerăm că am putea cândva sa evoluăm împreună la cel mai înalt nivel, ca frații Neville, de pildă. Și sigur Bogdan ar da golul, iar eu centrarea :)
 
Ziarul de Sport: Ce are sistemul de copii și juniori mai bun în Germania față de România?
 
Frații Burcea: În primul rând, mentalitatea și comunicarea cu juniorii. Apoi disciplina, profesionalismu și respectul  antrenor - jucator. Cam totul până la urmă, nu? Sper să vină clipa în care și la noi aceste lucruri să devină realitate. Și poate că Academia lui Hagi reprezintă primul pas în acest sens.

Ziarul de Sport: Dacă ar fi să ne revedem în 5 ani, de pildă, care este promisiunea pe care ați face-o pentru Ziarul de Sport, dar și tuturor celor care vă susțin, cu privire la cariera voastră

Robert Burcea: În primul rând, mi-am promis mie că voi ajunge acolo unde am visat să ajung de mic copil : să ajung un fotbalist renumit. Dumneavoastră, personal, vă promitem că nu o să uităm cine ne-a luat primul interviu împreună. Dar, mai ales, părinților noștri, cât și tuturor celor care ne înconjoară cu dragoste și atenție, le promitem că nu îi vom dezamăgi.

Frații Burcea: Suntem foarte optimiști și foarte ambitioși să devenim nume celebre în fotbalul european.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.


 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.