ANALIZĂ/ Următorul adversar: Franța. Pericolul vine din toate părțile!

Autor: Viorel Berbece

  Trupa antrenată de Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu are de dat un important examen de maturitate, joi, de la ora 02:30, ora României, împotriva Franței, în sferturile Mondialului U21. Va fi meciul care va defini practic o generație interesantă de handbaliști, în frunte cu Nicușor Negru, Ionuț Iancu și Dan Racoțea. Faptul că România a ajuns până în sferturi este foarte bine, dar o semifinală de campionat mondial ar fi un lucru excelent, dar și un impuls imens de energie pozitivă pentru întreg handbalul românesc. În față însă stă un adversar cum ai noștri nu au mai întâlnit până acum la acest mondial, peste Spania și Qatar și cu o ambiție fantastică de a scrie istorie și a aduce Franței primul titlu mondial la această categorie (cel mai bun rezultat la acest nivel fiind bronzul cucerit ediția trecută, în Bosnia și Herțegovina.

  Franța a defilat în calificări, trecând lejer de Polonia (29-22), Cehia (34-16) și Macedonia (31-25), spre a fi repartizată într-o grupă relativ ușoară la Mondial, grupa C, alături de Danemarca, Algeria, Coreea de Sud, Argentina și Chile. Debutul a fost unul mai dificil decât se așteptau specialiștii, cu o victorie venită în ultimele secunde ale paridei în fața arțăgoasei reprezentative a Algeriei. A fost 13-11 la pauză și 26-25 la final, cu extrema dreaptă Youenn Cardinal (de la US Creteil) aducând golurile victoriei, două în ultimele 20 de secunde! Ce este de remarcat de asemenea în acest meci este numărul mare de jucători care au înscris pentru Franța. Asfel, înafară de portarul Meyer și interul dreapta Delecroix, toți jucătorii folosiți de Johann Delattre marcând măcar odată, cei mai buni marcatori fiind Alexandre Tritta și Traore Gueido, ambii cu câte patru goluri.

  A urmat, cum era și firesc, un galop de sănătate împotriva celor din Chile, scor 38-22 (20-9). Într-un meci fără istoric,cel mai bun marcator al Franței a fost extrema dreaptă Youenn Cardinal, cu 7 goluri, urmat de o altă extremă dreapta, Florian Billant, și de interul stânga Adama Sako, ambii cu câte 5 goluri. Și meciul cu Argentina a fost unul de relaxare pentru francezi, victoria venind la o diferență de 9 goluri, 28-19 (9-7). De data aceasta, handbalistul lui Selestat, Rudy Seri (1,93 m și 83 de kg), a fost cel mai bun marcator al Franței, cu 7 goluri, urmat fiind de omniprezentul Cardinal, cu 6 reușite. Nici Coreea de Sud nu a reprezentat un adversar foarte complicat pentru Franța, care a câștigat cu 39-31 (20-14). În fața asiaticilor s-au remarcat interul dreapta Florian Delecroix (HBC Nantes), cu 8 goluri (din 8 aruncări!), acesta fiind urmat în clasamentul golgheterilor de Traore Gueido și Florian Billant, ambii cu câte 5 goluri.

  Ultimul meci al grupei ar fi trebuit să reprezinte un meci de foc pentru trupa lui Delattre, împotriva Danemarcei, însă victoria a venit destul de lejer, scor 32-26 (18-15). Au fost doar două momente de cumpănă în acest joc, la 18-18 și la 27-25, ambele gestionate cu maturitate de ”albaștri”, printr-un excelent joc colectiv, în care fiecare jucător a avut rolul său esențial. Au marcat pentru Franța: Billant și Tournat, câte 6 goluri, Seri - 5 reușite, Traore și Delecroix, ambii cu 4 goluri, dar și alți jucători, în condițiile în care Cardinal a fost odihnit. 5 victorii din 5 meciuri și o prestație excelentă!

  ”Optimile” au adus în fața Franței selecționata Norvegiei. A fost un meci dificil pentru handbaliștii lui Delattre, cel puțin în prima repriză, când scandinavii au avut chiar și un avantaj de două goluri (10-8, minutul 25:38). A urmat apoi, însă, o adevărată cavalcadă la poarta Norvegiei, care a primit, fără să poată riposta (grație și evoluției lui Meyer, cu un procentaj de peste 50 la sută intervenții reușite), francezii marcând 10 goluri la rând, pentru a intra în avantaj la pauză, scor 11-10 și a avea un avantaj de 8 goluri, în minutul 12 al reprizei secunde. Asta spune multe și despre tăria psihică a viitorilor adversari ai României, un lucru care, de multe ori, poate fi esențial într-o partidă echilibrată. Colosul de pe semicerc, Nicolas Tournat (1.98 metri, 95 de kilograme), de la HBC Nantes, a înscris de 6 ori, fiind secondat de Rudy Seri, cu 5 goluri. Youenn Cardinal, excelent în primele partide, nu a bifat din nou niciun minut. La final a fost 24-20, iar Franța pare a avea tăria necesară pentru a merge până la capăt în acest turneu.

  Așadar un adversar deosebit de dificil pentru România în drumul spre istorie, practic, având în vedere că nici generația lui Stângă nu a ajuns în semifinalele Mondialului de tineret, dar nimic nu pare imposibil pentru trupa antrenată de ”Coco” Mihăilă și Dan Apostu. Cu siguranță, va fi un meci intens și memorabil, pentru că ambele echipe vor da totul, dar să sperăm că printr-un joc cât mai vairat și printr-o defensivă cât mai atentă, vom reuși să ne impunem. În orice caz, concentrarea trebuie, și avem convingerea că va și fi la cote maxime, pentru că data aceasta pericolul vine de peste tot!

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.